Biznis 21.09.2021.

ROK ISTIČE ZA DEVET DANA: Džakula tražio da se UO UIO izjasni o Radišićevoj ponudi

ČITANJE: 2 minute

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je danas odluku o prvom privremenom poravnanju za 2021. godinu prema kojoj FBiH treba uplatiti Republici Srpskoj 11,9 miliona maraka.

Na istoj sjednici je direktor UIO Miro Džakula tražio da bude riješen i problem smještaja te institucije u Banjaluci, saznaje portal Capital.

Rok da se UIO izjasni na ponudu firme „Grand Trade“ Mile Radišića, kojom im nudi zgradu u centru Banjaluke po cijeni od skoro 100 miliona maraka, ističe krajem ovog mjeseca.

Novac u Savjetu ministara BIH, odnosno nedostajućih oko 65 miliona maraka, nije još obezbijeđen.

Nakon sjednice UIO dato je saopštenje za javnost u kome nije pomenut problem smještaja, ali je navedeno da je na sjednici razmatran budžetski zahtjev UIO za iduću godinu, u okviru koga je, kako CAPITAL saznaje, Džakula i spomenuo problem s smještajem UIO u Banjaluci.

„Nakon iznesenih sugestija i primjedbi prihvaćen je zaključak predsjednika UO Vjekoslava Bevande da se taj materijal koriguje u UIO i dostavi na narednu sjednicu na izjašnjenje“, navedeno je u saopštenju.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za četvrti kvartal ove godine. Prema utvrđenim koeficijentima, u posljednjem kvartalu FBiH pripadaće 62,52 odsto prihoda, a Republici Srpskoj 33,93 odsto prihoda, dok Brčko distriktu pripada 3,55 odsto prihoda s jedinstvenog računa.

UO UIO dao je saglasnost na Prednacrt Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koji je već bio predmet rasprave i naknadno je upućen na izjašnjenje entitetskim parlamentima. Glavni razlog za donošenje novog Zakona o PDV-u je potpuno usklađivanje i harmonizacija s propisima Europske unije (EU) koji regulišu sistem plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Članovi UO danas su usvojili izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama u BiH jer je to bilo nužno zbog primjene Odluke o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu kako bi se uskladile tarifne oznake.

UO je primio je k znanju izvještaj o finansijskoj reviziji za 2020. godinu uz konstataciju da se preporuke revizora trebaju realizovati u narednom periodu.

Razmatrali su i redovnu informacija o aktivnostima UIO u posljednja tri mjeseca gdje je konstatovano da se rješavaju negativne posljedice pandemije COVID-19 te da su i povećani prihodi u odnosu na isti period prošle godine za oko 472 miliona KM.

Informisani su i sa problemom u primjeni Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta, te je odlučeno da se hitno uputi urgencija nadležnim kako bi nastavili rad svi članovi Radne grupe za izradu konačne metodologije raspodjele prihoda od putarine.

UO je usvojio i zaključak da obavijeste Savjet ministara BiH u vezi s problemima u vezi s implementacijom rješenja Suda BiH u naplati potraživanja od UIO po osnovu tužbe Republike Srpske.

(SB)

Oznake: UIO BiH