Biznis 15.02.2023.

Rudnici Zenica i Kreka pred stečajem, ugroženo 2.700 radnih mjesta

ČITANJE: 3 minute

“Elektroprivreda BiH” bi mogla proglasiti stečaj u Rudniku mrkog uglja Zenica i Rudniku uglja Kreka iz Tuzle, jer je navodno Nadzorni odbor ovog preduzeća usvojio takvu odluku, koja, ako se realizuje, direktno ugrožava više od 2.700 radnih mjesta.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata rudnika FBiH, rekao je da su došli do informacija tokom prošle sedmice da je Nadzorni odbor EP BiH usvojio odluku o stečaju rudnika Zenica i Kreka.

“Oni su proslijedili tu odluku Vladi FBiH koja je diplomatski odgovorila, ali čini mi se ipak više pogoduju interesima ‘Elektroprivrede BiH’ nego radnika ova dva rudnika. Mi smo potpuno ujedinjeni, kreirali smo jedan zajednički dokument i radnici osam rudnika u Federaciji BiH su potpuno odlučni i spremni za borbu za svako radno mjesto u rudnicima Kreka i Zenica”, naveo je Husić za “Nezavisne novine”.

Istakao je da je zahtjev svih radnika rudnika u Federaciji da se ova odluka stavi van snage, odnosno da se prekinu sve aktivnosti koje za krajnji cilj imaju realizaciju te odluke o stečaju.

“Zahtijevamo od Vlade FBiH i EP BiH da se o našem zahtjevu očituju najkasnije do 25. februara. Ako bi se nekim slučajem desilo da dođe do stečaja, mi ćemo izaći jedinstveno i pružiti jedni drugima podršku i sigurno je da ćemo izraziti socijalni bunt”, naglasio je Husić.

Naveo je da neće prestati sa iskazivanjem nezadovoljstva dok god ne budu smijenjena odgovorna lica u Nadzornom odboru “Elektroprivrede BiH”.

“Ovim je direktno ugroženo 2.750 radnih mjesta”, dodao je Husić.

Na pitanja “Nezavisnih” iz “Elektroprivrede BiH” su nas uputili na direktore ova dva rudnika.

Ipak, Mensur Hukić, direktor Rudnika mrkog uglja Zenica, nije ništa htio komentarisati dok zvanično ne dobije ikakvo obavještenje.

Hasan Bleković, direktor Rudnika Kreka, rekao je novinarima u utorak da rudnik u posljednjih pet godina ima smanjenu proizvodnju.

“Dakle, 2018. godine produktivnost je bila 830 tona po radniku, a prošle godine 619 tona. Logično je da plan proizvodnje nije ispunjen. Od 2018. godine bilježimo pad broja uposlenika. Rudnik Kreka 2018. godine je imao 2.431 radnika, a krajem prošle godine 1.870 radnika. Imali smo reorganizaciju i sistematizaciju u 2022. godini. Imamo osnovnu i neosnovnu djelatnost. Osnovna, odnosno proizvodna djelatnost broji 1.568 radnika, a 298 radnika je u neproizvodnoj djelatnosti. Trenutno imamo 105 uposlenika koji su primljeni na određeno vrijeme. Rudnik broji 436 invalida rada”, rekao je Bleković.

Dodao je da su prihodi smanjeni, jer je smanjena proizvodnja.

“Rudnik u periodu od ulaska u koncern bilježi dug od 420 miliona KM. Od toga, 117 miliona je vezano za obaveze prema radnicima, imamo blokadu računa na osnovu tužbi radnika. Dužni smo ‘Elektroprivredi BiH’ na osnovu pozajmica 192 miliona KM. Smanjeni su prihodi, ali su plate rasle. U 2018. godini prosjek primanja bio je 1.024 KM, a u 2023. godine prosječna primanja su 2.088 KM”, kazao je Bleković.

Adil Bašić, zastupnik rudnika, ocijenio je da je trenutna situacija veoma složena, te da su rezultati veoma loši zbog radne discipline radnika.

“Tužbe radnika na osnovu doprinosa su opterećavajući faktor. Imamo 1,5 miliona KM pod blokadom zbog tužbi radnika. Upućujemo apel Vladi FBiH, Vladi Tuzlanskog kantona i cijeloj zajednici da pomogne rudniku kako bi stao na noge i da ne krene ka stečaju”, naveo je Bašić.

Iako smo prvo kontaktirali “Elektroprivredu BiH”, želeći da od njih čujemo više o sudbini ova dva rudnika, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, nismo dobili nikakav odgovor od njih, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: rudnik Zenica