Vijesti 02.07.2022.

‘Rusi pripremaju osvetu Zapadu koja cijenu barela nafte može dići na čak 380 dolara!‘

ČITANJE: 1 minuta

Izazovu li američke i evropske sankcije ruski osvetnički rez u isporuci nafte, globalne bi cijene tog energenta mogle dosegnuti razinu “stratosfere” od 380 dolara po barelu, upozoravaju analitičari američke investicijske banke JP Morgan Chase.

Rusija bi si, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla priuštiti, ocjenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za 5 miliona barela bez da njezina privreda pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Bloomberg. No, za veliki dio ostatka svijeta taj bi potez mogao biti strašan.

Nestanak 3 miliona barela nafte dnevno sa svjetskog tržišta mogao bi cijenu na londonskoj berzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenarij smanjenja od 5 miliona barela vodio cijeni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi komplikovanog mehanizma koji bi ograničio cijenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na ruski ratni stroj u Ukrajini.

“Vjerovatno je da bi se, u slučaju ograničenja cijene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu nanijeli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani”, komentarišu analitičari JP Morgan Chasea u depeši odaslanoj svojim klijentima.

(E.M)

Oznake: nafta