Svijet 01.03.2022.

“RUSI SU GAĐALI CIVILE” Zelenski napad na Harkov smatra ratnim zločinom

ČITANJE: 1 minuta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se obratio naciji nakon bombardovanja Harkova opisavši taj čin kao ratni zločin.

Devet ljudi, uključujući troje djece, ubijeno je u ponedjeljak nakon sumnje da su ruske kasetne bombe gađale stambene zgrade u Harkovu, drugom najvećem gradu u Ukrajini u kojem živi skoro dva miliona ljudi. Jutros je takođe pogođen i centar ovog grada, odnosno Trg slobode, a tom prilikom je povrijeđeno nekoliko ljudi i uništena je zgrada vlade.

U komentarima prije ovog posljednjeg napada u centru Harkova, Volodimir Zelenski je rekao da postoje iskazi očevidaca da su civili bili namjerno gađani.

“Ruske snage su brutalno pucale na Harkov iz mlaznog topništva”, rekao je Zelenski tokom kasnonoćnog obraćanja ukrajinskom narodu.

“Očito je to bio ratni zločin. Miran grad. Mirna stambena naselja. Bez vojnih objekata. Deseci zapisa očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom lažnom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi. Rusi su znali gdje pucaju. Ovo će definitivno završiti na međunarodnom sudu, prekršene su sve konvencije. Niko vam neće oprostiti ubijanje mirnog Ukrajinskog naroda”, poručio je on.

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, Karim Khan, otvorio je istragu o ruskoj invaziji nakon što je rekao da vjeruje da postoji “razumna osnova” da se vjeruje da su ratni zločini ili zločini protiv čovječnosti počinjeni u Ukrajini.

(N.S)