Magazin 06.12.2015.

Ruska bajka otkriva: Zašto kitimo jelku pred Novu godinu?

ČITANJE: 1 minuta
Jelka Nova Godina
Kićenje jelke je opštehrišćanski običaj. Saznajte odakle potiče taj običaj i zbog čega kitimo jelku.

Ruska bajka

Kada se rodio Hristos, zvijezda sa neba je vodila mudrace sa Istoka, pokazujući im put sve do pećine u kojoj se nalazila Bogorodica sa Hristom. Iznad pećine u kojoj je Hristos rođen, rasla su tri drveta – bor, kedar i jela.

Njih je obasjala svjetlost Hristovog rođenja, pa su poželjeli da i oni nešto poklone. Kedar je zatresao svoje grane i pred pećinu su pale iglice prepune divnog mirisa. Bor je spustio najljepše šišarke. Sirota jela je gorko plakala, jer ona nije imala mirisnog ulja u iglicama, niti šišarke. Jeline suze je videla zvijezda, pa se sažalila.

Zbog njene velike želje da daruje Hrista, nije dozvolila da ostane tužna u toj noći. Poslala je jednu malenu zvjezdicu da se spusti na vrh jele. Tada je ona zasjala zvjezdanom svjetlošću i, duboko se klanjajući, spustila zvjezdicu pred pećinu gdje je u jaslama na slami ležao Hristos. Zato se i danas na vrh jelke stavlja zvjezdica, kao znak i znamen ljubavi prema Hristu.

Kićenje jelke je opštehrišćanski običaj. Jelka se kiti u susret Božiću, a darovi ispod nje su podsjećanje na Hristovo rođenje, na najveći dar koji je ikada ljudima dat. Upravo ta radost treba da obraduje dječicu.

(tvbest.rs)