Magazin 01.01.2023.

Ruski ekspert otkriva šta pomaže kod mamurluka

ČITANJE: 2 minute

Velike količine čaja, vode, kaša, pire krompir i supe pomažu u borbi protiv mamurluka, ali ne pomaže taktika „klin se klinom izbija”, niti je rasol svakom od velike koristi, rekli su ruski eksperti za Sputnjik.

Alkohol pojačava apetit, zato se u novogodišnjoj noći jede mnogo više i ljudi se ujutro loše osjećaju, rekla je naučna saradnica Moskovskog naučnog centra za zdravlje Julija Ševcova.

„Kako biste sebi olakšali situaciju, napravite pauzu u obrocima barem do druge polovine dana i ne pijte nikakva alkoholna pića”, rekla je ona i dodala da je potrebno povećati unos tečnosti u prvoj polovini dana i to oko litar i po.

Ekspert predlaže da se pije zeleni ili crni čaj, voda sa limunom i brusnicom, a potrebno je jesti krompir pire, kašu ili vruću supu.

Autor tehnike kodiranja zavisnosti od alkohola i profesor Moskovskog instituta psihološke analize Timofej Kiseljev navodi da je glavno koristiti veliku količinu tečnosti u borbi protiv mamurluka.

„Alkohol će se lakše podnijeti ako se pre konzumacije alkohola dobro jede”, rekao je Kiseljev.

Rasol, koji se smatra popularnom narodnom metodom u borbi protiv mamurluka, prema riječima eksperta, nije univerzalni lijek, nekome pomaže, a nekome ne. On dodaje da je rasol u svakom slučaju koristan, jer sadrži velike količine vitamina C.

Ševcova je navela da su ruske narodne metode u borbi protiv mamurluka odlazak u saunu, ali da to još više pogoršava stanje.

„Korišćenje saune radi detoksikacije u ovakvim slučajevima nije dobro. Nakon obilne gozbe i alkohola, svi sistemi u tijelu rade u pojačanom režimu, pokušavajući da se izbore sa uklanjanjem viška toksina. Visoka temperatura i nizak sadržaj kiseonika u kombinaciji sa saunom uzrokuju dodatno opterećenje kardiovaskularnog sistema, što bi moglo da još više pogorša stanje”, objasnila je ona.

Ekspert je posavetovao da alkohol ne bi trebalo da se ponovo konzumira kao lijek protiv mamurluka, jer metoda „klin se klinom izbija” može da još više pogorša stanje i ugrozi zdravlje, prenosi Sputnjik.

(A. S.)

Oznake: alkohol, mamurluk