Biznis 25.09.2015.

Ruskim privrednicima predstavljeni proizvodni kapaciteti

ČITANJE: 2 minute
dragica-ristic
U Banjaluci je organizovan sastanak privrednika iz Republike Srpske i Rusije na kojem je više od 35 domaćih firmi imalo priliku da gostima iz Sankt Peterburga predstavi proizvodne kapacitete, kao i proizvode koje žele da plasiraju na rusko tržište.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić navela je da su se privrednici iz Srpske htjeli uvjeriti kakvi su uslovi plasmana proizvoda na rusko tržište, te koje uslove kvaliteta i standarde treba ispuniti.

“Tokom razgovora smo utvrdili da Srpska ima proizvode koji su interesantni za rusko tržište, ali da su problem potrebne količine, kao i cijene, budući da ne postoji sporazum o slobodnoj trgovini BiH i Rusije”, rekla je Ristićeva novinarima u Banjaluci.

Uprkos tome, dodala je ona, postoji veliki prostor za saradnju.

“Ono što je bio interes naših proizvođača, ali i partnera iz Rusije, to je plasman proizvoda iz oblasti hrane, naročito voća i povrća, kao i njihovih prerađevina”, istakla je Ristićeva.

Ona je dodala da su predstavljeni potencijali i u drugim privrednim sektorima, kao što je proizvodnja namještaja i proizvoda od drveta, te u sektorima kao što su tekstil, koža i obuća.

Ristićeva je napomenula da je sve to potrebno predstaviti i ruskim potencijalnim kupcima kao direktnim potrošačima, navodeći da je na sastanku bilo riječi i o mogućnosti nastupa na nekim od sajmova u Sankt Peterburgu.

“Pozvani smo da se direktno predstavimo na predstojećem novogodišnjem sajmu u ovom gradu, koji traje posljednju sedmicu decembra i dvije sedmice u januaru, gdje bi na jednom štandu bila objedinjena ponuda Republike Srpske”, rekla je Ristićeva.

Direktor prodaje za izvozna tržišta preduzeća “Mladegs pak” iz Prnjavora Mladen Pratljačić ocijenio je da je sastanak bio dobar, te da su dogovoreni sljedeći koraci u ostvarivanju potencijalne saradnje.

“Imamo proizvod koji je njima potreban, zadovoljava njihove uslove i kvalitetom i kvantitetom, ali je najveći poblem transport, koji puno utiče na cijenu, ali i nepostojanje bilateralnog sporazuma sa Rusijom, zbog čega je naš proizvod opterećen carinama”, rekao je Pratljačić.

(Agencije)