Biznis 28.08.2015.

SAD: Najveći skok cijene nafte od 2009. godine

ČITANJE: 1 minuta

nafta

Nafta je u četvrtak poskupila za više od 10 odsto što je najveći dnevni skok njene cene još od marta 2009. godine.

Do poskupljenja je došlo zbog skoka indeksa svjetskih berzi i zbog izveštaja o tome da je privreda SAD rasla brže u drugom ovogodišnjem kvartalu nego što se predviđalo.

Nafta američke proizvodnje je poskupila za 3,96 dolara, ili 10,3 odsto, na 42,56 dolara za barel na berzi u Njujorku. To je najveći skok od 12. marta 2009. godine, kada je nafta poskupila za 11 odsto.

Cijena sirove nafte tipa Brent je porasla za 10,3 odsto, na 47,56 dolara po barelu u Londonu.

Cijena nafte je ranije opala na najniži nivo za šest godina zbog opšte hiperprodukcije i zabrinutosti za stanje privrede Kine.

Smatrajući da je skok cijene nafte bio posljedica rasta glavnog kineskog berzanskog indeksa koji je u četvrtak porastao najviše za osam nedelja, analitičari ne vide ništa što bi ukazivalo na dugoročni rast cijene nafte.

Američki potrošači i dalje mogu da očekuju oštro niže cijene benzina ujesen. Prosječna cijena galona benzina u SAD je u četvrtak bila 2,53 dolara (0,56 evra, odnosno 67,5 dinara za litar), što je 90 centi manje nego prije godinu dana.

Kloza predviđa da će cijena na pumpama u SAD od septembra do decembra opadati za po 12 do 17 centi mjesečno.

Rast cijene nafte u četvrtak je podstaknut i pozitivnim ekonomskim vestima iz SAD. Vladin izveštaj je pokazao da je američka privreda porasla za 3,7 odsto u drugom kvartalu, znatno bolje od prvobitne procjene rasta 2,3 odsto.

(Agencije)