Vijesti 28.09.2016.

Sadnja novih stabala u oktobru i novembru

ČITANJE: 1 minuta

Za sadnice u drvoredima, parkovima i naseljima na području grada programom zajedničke komunalne potrošnje u ovoj godini biće izdvojeno 17.000 KM, a sadnja je planirana za oktobar i novembar.

Rekli su to u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, dodavši da je takođe planirano uređenje zelenih površina, odnosno parkova, aleja,  betonskih saksija…

– Za ove svrhe utrošićemo 10.000 KM. Pored uljepšavanja grada, cilj nam je smanjenje aerozagađenja i buke – kazali su u pomenutom odjeljenju.

Dodaju da će sadnjom mladica biti obnovljeni postojeći drvoredi i zelenilo.

– Biće zasađeni lipa, kesten, platan, planinski javor, jasen, ginko, crvenolisna šljiva, a od četinara borovi i smrče – rekli su u Odjeljenju.

Prošle godine zasađeno je 500 sadnica četinarskog i listopadnog drveća. Najviše su sađeni lipa, kesten i ginko, a vršena je i popuna postojećih drvoreda, kao i zelenila.

– Najčešći uzroci uništavanja sadnica su oštećenja od automobila – saobraćajnih nesreća, nesavjesno lomljenje sadnica, loša struktura zemljišta koje je naručeno gradnjom, zaslanjeno zemljište, zagađenja – kazali su u Odjeljenju za komunalne, stambene i poslove saobraćaja.

(Glas)