Magazin 27.06.2016.

Saksofonista iz Banjaluke: Uspio sam u misiji da živim od džeza

ČITANJE: 5 minuta

Mislim da sam jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji u BiH svira samo džez za život. Mislim da je to trenutno moguće samo kao solo muzičar, jer prije nekoliko godina sam oformio džez sastav Jazz S. koji je brojio 5 članova i jednostavno nije bilo moguće održati ga zbog malog broja nastupa.

Albert Bojan Savić, saksofonista iz Banjaluke jedan je od rijetkih muzičara koji se u našem gradu bavi džez muzikom. Alberta ste mogli čuti na mnogim koncertima u kulturnim institucijama, a često svira po lokalnim kafićima i restoranima uljepšavajući večeri mnogim Banjalučanima.

Prisjećajući se svojih početaka Albert kaže da je prvo počeo svirati saksofon, a nakon toga je došlo interesovanje za džez kao muzički žanr gdje je taj instrument najviše zastupljen.

„Prije toga sam svirao druge žanrove poput fanka, popa, acida, regea, bluza, ali što sam više tehnički napredovao džez me sve više privlačio zbog svoje kompleksnosti i mogućnosti da se izrazim slobodnije nego u bilo kojem drugom žanru“, kaže u razgovoru za BUKU Albert Savić.

Kaže da se muzikom bavi od djetinjstva, negdje od šeste-sedme godine, a prvi instrument koji je svirao bila je harmonika, nakon toga slijedila je gitara, pa klavir i na kraju je otkrio saksofon. Danas kaže da je sretan zbog toga kako su se stvari posložile i smatra da je napravio dobar izbor što se tiče izbora instrumenta koji svira i kaže da ništa ne bi mijenjao.

Na pitanje šta je za njega džez Albert posjeća na poznate riječi u kojima se kaže kako je muzika univerzalni način komunikacije među svim ljudima, a on bi samo još dodao da je džez ustvari ta muzika. Dodaje da i drugi žanrovi komuniciraju sa publikom na dubokom duhovnom nivou i bez riječi, ali džez je dijalog i to ga po njemu čini praktičnim za primjenu, jer svako može da učestvuje u „konverzaciji“.

Imajući u vidu da živimo u vremenu narodnjaka, turbo-folka i drugih laganijih muzičkih nota, zanimalo nas je koliko Alebrt kao saksofonista ima angažmana?

bojan savic2

On kaže da je kroz proteklih 15 godina koliko se bavi džez muzikom uspio, uprkos slabim izgledima, da ima veliki broj angažmana.

„Samo u protekloj godini sam imao više od 220 nastupa što je ogroman broj za bilo koji sastav. U početku nije bilo lako, ali mislim da kvalitetna izvedba i muzika nađe svoj put do kvalitetne publike“, kaže naš sagovornik.

Na pitanje može li se živjeti od džeza u Banjaluci Savić kaže da je uspio u toj misiji.

„Mislim da sam jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji u BiH svira samo džez za život. Mislim da je to trenutno moguće samo kao solo muzičar, jer prije nekoliko godina sam oformio džez sastav Jazz S. koji je brojio 5 članova i jednostavno nije bilo moguće održati ga zbog malog broja nastupa. Nakon toga sam počeo da nastupam solo kao ’Albert Bojan Savić & The Invisibles’ i tek tada sam uspio da zarađujem za život i svoju porodicu svirajući muziku koju volim“, kaže naš sagovornik.

Sa Albertom smo razgovarali i o društvu u kojem živimo, u kojem sapunice, turbo-folk i reality emisije dominiraju medijskim prostorom. Pitali smo ga kako se možemo, odnosno, možemo li se uopšte oduprijeti lavini beznačajnosti sa televizijskih i kompjuterskih ekrana?

„Sve je to prirodno u smislu našeg razvoja kao civilizacije i da je uvijek bilo lakše posegnuti za ’lakšim putem’ najnižih ljudskih poriva nego istinski krenuti putem duhovnog i ličnog rasta kroz vrhunsku umjetnost koja je odličan pokretač takvih misli i osjećanja. Mislim da je najbolje riješenje maknuti se u prirodu sa ljudima koji su vam dragi i osjetiti povezanost sa prirodom“, kaže Savić.

Kada su u pitanju koncerti na kojim Albert najviše uživa kaže da su to nastupi pred publikom koja razumije džez muziku, a takvi nastupi kod nas su rijetki i mnogo su češći kad nastupa u inostranim gradovima.

Saradnja džez muzičara u Banjaluci

Alebrt Savić nedavno se pridružio bendu „Aleksandar Ševo Quintet“, to je jedna mala ekipa koja je posvećena džezu koja je prošlog mjeseca imala sjajan koncert u Kulturnom centru „Banski dvor“.

„Aleksandar Ševo i ja se poznajemo godinama. Nakon jednog susreta dogovorili smo moje gostovanje na koncertu održanom sredinom maja koji je bio odličan i nakon toga nastavljamo dalje sa radom. Saradnja sa tim odličnim muzičarima je dosta uspješna i nadam se koncertima u skorije vrijeme. Lijep je osjećaj energetski i idejno komunicirati sa muzičarima nakon tolikog broja solo nastupa, ali dosta je manje pritiska kada ne zavisi sve od mene, nego se mogu osloniti na kolege u bandu“, kaže Savić.

Planovi

Planova za naredni period Albert Savić svakako ima mnogo. Kaže da je trenutno u procesu komponovanja muzike za predstavu koja će biti premijerno izvedena u septembru.

„U pitanju je komad koji će biti atraktivan za populaciju školaraca, jer su njihovi problemi u fokusu. Tu neće biti džez muzike kao ni u jednom od mojih radova za pozorište. Takođe planiram da juli i avgust provedem radno u Istri“, kaže na kraju našeg razgovora saksofonista iz Banjaluke.

(6yka.com)