Šamčani se vraćaju tradiciji, stižu dolari za pletenje korpi

korpe

U Novom Selu kod Šamca održan je sastanak za predstavnike opštine Šamac i federalne opštine Šamac Domaljevac, na kojem je bilo riječi o razvoju korparstva, projektu koji sa 88.000 KM finansira UNDP.

Implementator projekta pod nazivom “Razvojem korparstva do samozapošljavanja” je prijedorsko udruženje građana “Demokratija-Organizovanje-Napredak” /”Don”/.

Koordinator projekta Zoran Poetoš kaže da je ideja o vraćanju korparstva potekla od ove dvije opštine, te dodao da će u okviru projekta 11 lica iz Šamca i šest iz opštine Šamac Domaljevac dobiti besplatan materijal za uspostavljanje plantaže.

– Iskoristili smo program EU, UNDP koji se zove `LOD 4` finansiran od Evropske komisije sa dva miliona dolara na nivou cijele BiH. U dogovoru sa opštinama pokrenuli smo razvoj korparstva – kaže Poetoš.

On je pojasnio da će tokom 10 mjeseci, koliko traje projekat, biti edukovani oni koji su se bavili korparstvom, ali i početnici, biće izrađen biznis i marketing plan o načinu podizanja plantaže, a na kraju će biti organizovan sajam u Šamcu, na kojem će biti predstavljeni proizvodi sa ovog područja.

Zamjenik načelnika opštine Šamac Domaljevac Alen Ćošković rekao je da će ovaj projekat, iako sa malim brojem korisnika, pomoći u obezbjeđivanju njihove egzistencije, te dodao da će im opština pomoći tako što će uključiti i mlade.

Predstavnik Službe za lokalno-ekonomski razvoj, poljoprivredu i selo opštine Šamac Mijo Brandić rekao je da je ova opština dvije godine u projektima za razvoj korparstva i da se nadaju da će se priključiti veliki broj mladih ljudi.

– Ljudi su se u Šamcu više od 100 godina bavili korparstvom, a imali smo i fabriku pletenog namještaja. Pokušavamo da to oživimo, imamo više od 100 korpara koji rade pojedinačno, imaju i udruženje koje se omasovljuje i mi ćemo im pomoći da pronađu tržište – dodao je Brandić.

(Agencije)

KOS: Škola podržava akcije građana, ne i političku promociju

Direktor Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu Ognjen Kos namjerava da pozove predstavnike svih zainteresovanih udruženja građana na sastanak kako bi usaglasili akcije za predstojeći period te kako bi izbjegli svake dalje nesporazume, jer kako ističe, i rukovodstvo škole i udruženja građana očigledno imaju zajedničke ciljeve.

“DUBINSKO SNIMANJE”: INA zainteresovana za kupovinu akcija u Krajinapetrolu

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA da započne “dubinsko snimanje” društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,