Biznis 25.09.2015.

Šamčani se vraćaju tradiciji, stižu dolari za pletenje korpi

ČITANJE: 2 minute

korpe

U Novom Selu kod Šamca održan je sastanak za predstavnike opštine Šamac i federalne opštine Šamac Domaljevac, na kojem je bilo riječi o razvoju korparstva, projektu koji sa 88.000 KM finansira UNDP.

Implementator projekta pod nazivom “Razvojem korparstva do samozapošljavanja” je prijedorsko udruženje građana “Demokratija-Organizovanje-Napredak” /”Don”/.

Koordinator projekta Zoran Poetoš kaže da je ideja o vraćanju korparstva potekla od ove dvije opštine, te dodao da će u okviru projekta 11 lica iz Šamca i šest iz opštine Šamac Domaljevac dobiti besplatan materijal za uspostavljanje plantaže.

– Iskoristili smo program EU, UNDP koji se zove `LOD 4` finansiran od Evropske komisije sa dva miliona dolara na nivou cijele BiH. U dogovoru sa opštinama pokrenuli smo razvoj korparstva – kaže Poetoš.

On je pojasnio da će tokom 10 mjeseci, koliko traje projekat, biti edukovani oni koji su se bavili korparstvom, ali i početnici, biće izrađen biznis i marketing plan o načinu podizanja plantaže, a na kraju će biti organizovan sajam u Šamcu, na kojem će biti predstavljeni proizvodi sa ovog područja.

Zamjenik načelnika opštine Šamac Domaljevac Alen Ćošković rekao je da će ovaj projekat, iako sa malim brojem korisnika, pomoći u obezbjeđivanju njihove egzistencije, te dodao da će im opština pomoći tako što će uključiti i mlade.

Predstavnik Službe za lokalno-ekonomski razvoj, poljoprivredu i selo opštine Šamac Mijo Brandić rekao je da je ova opština dvije godine u projektima za razvoj korparstva i da se nadaju da će se priključiti veliki broj mladih ljudi.

– Ljudi su se u Šamcu više od 100 godina bavili korparstvom, a imali smo i fabriku pletenog namještaja. Pokušavamo da to oživimo, imamo više od 100 korpara koji rade pojedinačno, imaju i udruženje koje se omasovljuje i mi ćemo im pomoći da pronađu tržište – dodao je Brandić.

(Agencije)