Biznis 01.06.2021.

“SAMOVOLJA POJEDINACA ŠTETI RADNICIMA” Sindikalci RiTE Ugljevik traže smjenu rukovodstva i prijevremene izbore

ČITANJE: 3 minute

Sindikalni odbor RiTE Ugljevik zatražio je održavanje prijevremenih izbora u Sindikalnoj organizaciji RiTE Ugljevik s ciljem promjene aktuelnog rukovodstva Sindikata, navodi se u zahtjevu upućenom Skupštini, Nadzornom odboru i članovima ove organizacije.

U zahtjevu većine članova Sindikalnog odbora RiTE Ugljevik za održavanje prijevremenih izbora u Sindikalnoj organizaciji ugljevičkog giganta kao glavni razlog navodi se činjenica da Sindikat sa aktuelnim rukovodstvom “ne ispunjava osnovne ciljeve i zadatke”.

Većina članova Sindikalnog odbora RiTE Ugljevik podnosi ovaj zahtjev zbog potrebe da se zaustave sve negativne aktivnosti pojedinih članova Sindikalnog odbora, samovolja, koja narušava naš ugled i ugrožava ostvarivanje prava radnika”, navodi se u zahtjevu.

Kršenje zakonskih odredaba

Kako se dalje navodi, većina odbora smatra da se sindikalna borba trenutno ne odvija u korist radnika i u okvirima zakona, a glavnim krivcima sindikalci smatraju pojedince sa ishitrenim ponašanjem.

Naime, sindikalci su upozorili odgovorne organe na povredu više zakonskih odredaba.

“Povrijeđene su odredbe Zakona o radu, Zakona o štrajku, Zakona o zaštiti od klevete, o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i niz drugih odredaba. Zbog toga odgovorno tvrdimo da je Sindikalni odbor u prethodnom periodu donosio određen broj odluka, zaključaka i obavještenja koja nisu donesena potrebnom većinom članova Sindikalnog odbora i donesena su akta koja nisu onog sadržaja koji je usaglašen na sjednicama. Njima je usmjeravan rad mimo volje članova sindikata, a što se posebno odnosi na nekontrolisane isplate novčanih sredstava”, navodi se dalje u zahtjevu.

Posebne zamjerke sindikalci su imali na, kako ističu, podnošenje Prijedloga Kolektivnog ugovora od strane predsjednika Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik kojima se umanjuju prava radnika, odnosno smanjuju im se koefiicijenti.

Upitna transparentnost

U zahtjevu većine članova Sindikalnog odbora izražene su zamjerke i na transparentnost u radu Sinikalne organizacije RITE Ugljevik.

“Sindikalni odbor RiTE Ugljevik nije usvojio posljednjih pet zapisnika sa sjednica odbora, a shodno tome predsjednik Sindikalnog odbora ne može, niti je mogao donositi akta, potpisivati i publikovati akta koja se pozivaju na sjednicu za koju nije usvojen zapisnik sa sastanka, a samim tim nema ni pravnog osnova za njihovo donošenje. Nikada za vrijeme trajanja mandata ovog Sindikalnog odbora nije objavljen Zapisnik sa sastanka na oglasnim tablama, što predstavlja netransparentan rad”, navodi se u zahtjevu.

Radnici su zbog toga zatražili od Skupštine i Nadzornog odbora da potvrde ili ospore zakonitost djelovanja Sindikalnog odbora na ovaj način, odnosno da ospore ili potvrde legitimitet donesenih akata sa posljednjih pet sjednica.

Diskriminacija, samovolja, odsustvo dijaloga

Sindikalci su ogorčeni na rukovodstvo Sindikata jer je, kako kažu, zbog samovolje pojedinaca, a bez usaglašavanja sa Sindikalnim odborom, vršena diskriminacija radnika prilikom ostvarivanja prava iz Kolektivnog ugovora.

“Odsustvo dijaloga, ultimativno ponašanje, navođenje pojedinaca i grupa radnika na prekidanje procesa rada i druga štetna ponašanja suprotna zakonu dovela su nas u poziciju da dug vremenski period nemamo zaključen kolektivni ugovor Mješovitog holdinga”Elektroprivreda Republike Srpske”, ističu iz Sindikata.

Sindikalci su za kraj zatražili da se prijevremeni izbori provedu u roku od mjesec dana od dana donošenja odluke o njihovom održavanju.

“Imajući u vidu da su vidno narušeni odnosi i da je izgubljeno povjerenje u organe Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik, te da većina članova nije saglasna sa nizom samovoljnih aktivnosti pojedinaca iz sindikata, tražimo da se u što kraćem roku sazovu sjednice organa Sindikalne organizacije, te donesu potrebna akta, na osnovu kojih će po hitnom postupku biti raspisani izbori u Sindikalnoj organizaciji RiTE Ugljevik”, navodi se u zahtjevu.

(N.S)

Oznake: RiTE Ugljevik