Biznis 07.06.2021.

SAN OD PETE GODINE: Džef Bezos 20. jula leti u svemir privatnom raketom

ČITANJE: 1 minuta

Milijarder Jeff Bezos objavio je kako će sljedeći mjesec letjeti u svemir svojom raketom Blue Origin.

“Otkad sam imao 5 godina sanjao sam o putovanju u svemir. 20. jula odlazim na taj put sa svojim bratom. Najveća avantura ikad s mojim najboljim prijateljem”, napisao je Bezos na svom Instagramu, prenose agencije.

Podsjetimo, nedavno je Blue Origin, privatna raketna tvrtka milijardera Bezosa, priopćila da je trenutno najviša ponuda za mjesto u svemirskoj letjelici New Shepard 2,4 milijuna dolara u drugom krugu dražbe. Tvrtka je rekla da je primila više od 5.200 ponuda iz 136 različitih zemalja u prvom krugu dražbe, čija najveća ponuda nije otkrivena dok krug nije okončan. Bezos će tako zajedno sa svojim bratom i još jednom osobom koja bude odabrana otići na put u svemir.

Drugi krug je krenuo s prvotnom ponudom od 1,4 milijuna dolara, prema podacima s web stranice Blue Origina. Proces će trajati do 10. lipnja i završiti se u finalnoj fazi 12. lipnja, s online dražbom uživo. Raketna tvrtka je za svoj prvi suborbitalni let razgledavanja na svojoj svemirskoj letjelici odabrala 20. srpanj, što je prijelomna točka u natjecanju koje će pokrenuti novu eru privatnih komercijalnih putovanja u svemir. Raketa i kapsula The New Shepard dizajnirane su da autonomno prevezu šest putnika na visini od više od 100 kilometara iznad Zemljine površine.

Reuters je 2018. godine izvijestio da Blue Origin planira putnicima naplatiti vožnju barem 200 000 dolara, što je bilo temeljeno na procjeni planova suparnika milijardera Richarda Bransona i njegove tvrtke Virgin Galactic Holding, no čini se da se u međuvremenu to promijenilo.

(SB)

Oznake: Džef Bezos