Vijesti 07.11.2015.

Sarajevo: 11 carinika na aerodromu optuženo za korupciju

ČITANJE: 2 minute
Tuzilastvo BIH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu koja 11 carinskih službenika Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH tereti za koruptivna krivična djela, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i sticanje protivzakonite imovinske koristi na Aerodromu Sarajevo.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je optužnica u predmetu kodnog naziva “Gold” sa najviše obuhvaćenih optuženih ovlaštenih službenih lica u postdejtonskoj BiH.

Optuženi su šef Carinskog terminala, kao i šefovi smjena u putničkom saobraćaju i carinici, odnosno cjelokupna postava carinskih službenika koji su radili na putničkom terminalu Aerodroma Sarajevo.

Optžnicom su obuhvaćeni Vehid Sadiković /56/, zaposlen na poziciji šefa Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo, te vođe smjene Zoran Lončar /63/, Mensur Mašetić /63/ i Taufik Šemdin /42/, kao i carinici u ovoj ispostavi Maid Keč /51/, Branka Tešić /59/ i Muhamed Hanjalić /54/.

Optuženi su i carinici Emir Čaušević /42/, Zijad Hadžifejzović /38/, Damir Burnazović /41/, kao i Damir Dudo /43/ zaposlen u Sektoru za sprečavanje krijumčarenja i carinskih prevara u UIO BiH.

Tužilaštvo BiH navodi da je sprovelo detaljnu i dobro osmišljenu istragu sa posebnim istražnim radnjama koje je sprovodila Granična policija BiH uz pomoć i asistenciju Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, pa su prikupljeni video-snimci inkriminišućih krivičnih djela vršenih u prostorima aerodroma koji nisu obuhvaćene standardnim video-nadzorom.

Carinski službenici optuženi su da su kao organizovana kriminalna grupa duži period zloupotrebljavali službeni položaj i ovlaštenja koja su im data u vršenju dužnosti, te su prilikom ulaska putnika u carinski prostor BiH sticali nezakonitu imovinsku korist, omogućavajući licima povoljniji tretman ili oslobađanje od carine prilikom carinjenja robe u zamjenu za novac ili druge oblike koristi.

Na ovaj način optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist, a Tužilaštvo BiH najavilo je da će u ovom predmetu tražiti oduzimanje protivzakonite imovinske koristi.

Optužnica ih tereti da su počinili krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivičnim djelima primanja dara ili drugih oblika koristi.

Ova optužnica pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH da se zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama bori protiv svih oblika korupcije, a naročito protiv koruptivnih pojava u kojima su počinioci ovlaštena službena lica institucija, ističe se u saopštenju.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH prilaže više desetina materijalnih dokaza i predlaže pozivanje 56 svjedoka i stručnih vještaka.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(NN)