Biznis 05.11.2018.

ŠAROVIĆ: Data garancija za dio auto-puta kroz Srpsku vrijedna 70 miliona evra

ČITANJE: 1 minuta

Savjet ministara dao je danas garanciju od 70 miliona evra na kredit za dio auto-puta u Republici Srpskoj na području Doboja, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Riječ je o odluci o izdavanju garancije BiH po Ugovoru o zajmu za Koridor “Pet ce” u Republici Srpskoj između preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 70 miliona evra.

Šarović, nakon sjednice Savjeta ministara, nije želio da govori o informaciji o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH, navodeći samo da je ova informacija bila veoma sadržajna i da je prihvaćena, te da o tome više detalja može dati resorni ministar ili Služba za odnose sa javnošću Savjeta ministara.

On je naveo da je konačno donesena i odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe, odnosno repromaterijala, do 31. decembra 2019. godine.

– Taj repromaterijal koristi naša privreda za finalne proizvode namijenjene izvozu. To je šesta po redu i vrlo važna odluka za cijelu privredu BiH, a pripremljena je u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH i entitetskim privrednim komorama, uključujući i komoru distrikta Brčko – rekao je Šarović novinarima.

Prema njegovim riječima, ta odluka se odnosi na poljoprivredni sektor, kao i na tekstilnu, hemijsku i mašinsku industriju, koji će ubuduće moći da mnogo jeftinije i brže dolaze do repromaterijala. Oni taj repromaterijal ugrađuju u finalne proizvode koje plasiraju na strana tržišta.

(Srpskainfo)

Oznake: Mirko Šarović