Biznis 17.01.2016.

Šarović: Potrebno koristiti fondove EU namijenjene poljoprivredi

ČITANJE: 1 minuta
poljoprivreda
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ukazao je danas na sastanku ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Evrope u Berlinu da je potrebno aktivirati mehanizme korištenja pretpristupnih fondova EU namijenjenih za podršku poljoprivredi i razvoju ruralnih sredina za period 2014-2020. godina.

Na sastanku, kojem su, osim Šarovića, prisustvovali ministri poljoprivrede Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i samoproglašenog Kosova, razmatrana su pitanja regionalne saradnje u oblasti poljoprivrede, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tom prilikom razmjenjena su iskustva od koristi za unapređenje i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje, održivog razvoja ruralnih područja i korištenje pretpristupnih sredstava u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Šarović je potencirao aktivnosti na pripremi i izradi strateških dokumenata za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja u BiH.

Ministri su predstavili stanje u poljoprivredi i ruralnim oblastima u svojim zemljama, izložili koncept aktuelnih agrarnih politika koje se realizuju, predstavili plan za naredni period, ali i prijedloge za inteziviranje i poboljšanje međusobne saradnje zemalja zapadnog Balkana, te razmjenu iskustava u oblasti poljoprivrede i razvoja ruralnih područja.

Sastanak u Berlinu organizovali su evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan i ministar poljoprivrede NJemačke Kristijan Šmit.

(Agencije)

Oznake: Mirko Šarović