SASTANAK: Ministarka finansija RS sa misijom Svjetske banke o unapređenju u oblasti bankarskog sektora

Ministarka finansija Republike Srpske, Zora Vidović, razgovarala je danas u Banjaluci sa Misijom Svjetske banke, predvođenom Johanom Jeger, višim stručnjakom za finansijski sektor, o realizaciji projekta jačanja bankarskog sektora, s posebnim naglaskom na unapređenje upravljanja i poslovanja Investiciono razvojne banke Republike Srpske.

„Stanje u bankarskom sektoru je mnogo bolje nego što smo to imali prethodnih godina. Banke su likvidne, a u narednom periodu ćemo raditi na tome da se što više kreditnih sredstva usmjeri na podršku privredi“, istakla je ministarka Vidović i dodala da je Vlada Republike Srpske započela pripreme za reformisanje Investiciono razvojne banke u skladu sa potrebama tržišta.

„To je jedan od ciljeva zacrtanih Programom rada Vlade Republike Srpske u dijelu povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Republike Srpske na čijem ispunjavanju intenzivno radimo i na tom polju očekujemo tehničku podršku Svjetske banke, kako bi najbolja rješenja, bankarski standardi i međunarodne prakse bile ugrađene u buduću ulogu, misiju i mandat Investiciono razvojne banke.

Eksperti Svjetske banke su tokom sastanka sa ministarkom finansija izjavili da su zadovoljni realizacijom prethodne tri komponente Projekta jačanja bankarskog sektora koje su bile usmjerene na unapređenje zakonodavnog okvira za poslovanje i nadzor, te da očekuju da će i četvrta komponenta posvećena unapređenju poslovanja Investiciono razvojne banke biti uspješno privedena kraju.

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.