Vijesti 20.07.2016.

Sati čekanja za dokumenta

ČITANJE: 4 minute

Vrijeme godišnjih odmora i dolazak građana iz dijaspore stvorio je dugačke redove pred šalterima za izdavanje ličnih dokumenata širom Republike Srpske, a najveće gužve su na izdavanju putnih isprava, gdje se nerijetko čeka i po nekoliko časova.

Građani “zaglavljeni” u redovima negoduju zbog gužve, ljuti su i nervozni, jer kako kažu, svake godine ista slika. Godišnji odmor svi žele iskoristiti za prikupljanje dokumenta, pa od juna do septembra gužve ne jenjavaju, a višečasovno čekanje izluđuje.

Enesa Memića, koji živi i radi u Norveškoj, reporter “Glasa Srpske” juče je zatekao kako stoji ispred Odjeljenja za izdavanje ličnih dokumenata Centra javne bezbjednosti Banjaluka. Dok je krajičkom oka nadgledao koji broj je na redu, ispričao nam je da nije očekivao ovakvu situaciju.

– Čekam jutros od devet potvrdu o matičnom broju i već je pola 12, a još nisam stigao na red. Ispred mene je još desetak stranaka tako da mi ne gine bar još sat dangubljenja – kaže Memić.

Ističe da se naoružao strpljenjem i da će mirno čekati koliko god bude potrebno. Dodao je da je prijatno iznenađen modernizacijom šalter sale, pa je velika olakšica što ne mora da stoji u redu.

– Bez obzira na gužve veseli me kako je sve modernizovano. Kad dobiješ broj možeš izaći van, popiti kafu, ispušiti cigaretu, nema stajanja i guranja po redovima. Trebalo bi samo tokom ljeta uvesti veći broj radnika, jer ima šaltera koji ne rade – kaže Memić i dodaje da mu najviše smeta to što po rodni list i uvjerenje o državljanstvu mora ići na drugu lokaciju, ističući da na taj način gubi mnogo vremena.

Banjalučanin Vlado Palačković, koji je došao da registruje vozilo, nije krio nezadovoljstvo zbog gužvi.

– Ima već 20 minuta kako je službenik ustao sa svog radnog mjesta i nekuda je otišao. Ako je na pauzi, pitam se zašto ga niko ne mijenja. Iritantno je da samo tako ustanu i odu. Gužva mi ne bi smetala da rade svi šalteri, ali ovo je bahaćenje. Čekam već 45 minuta i koliko ću još čekati pitaj boga, jer je ispred mene 25 ljudi – odbrusio je Palačković.

Marijana K., koja živi i radi u Njemačkoj, juče je u Prijedoru čekala u redu za izdavanje rodnog lista.

– Ispred mene ima nekoliko sugrađana, pa se nadam da neću dugo ostati i da ću sve obaviti što prije. Poslije toga moram u policiju da “ganjam” još dokumenata i mislim da je tamo veća gužva – rekla je ova Prijedorčanka sa adresom u Njemačkoj.

U Centru javne bezbjednosti Doboj ističu da je s dolaskom ljeta i godišnjih odmora povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava, ali da gužve nisu prevelike.

– Službenici rade od sedam do tri i tokom dana uspijevaju obraditi sve zahtjeve. Stranke ne čakaju satima u redu, jer radnici uskaču jedni drugima u ispomoć. Šalter sala je klimatizovana, pa je to olakšavajuća okolnost onima koji čekaju – rekli su u CJB Doboj.

U MUP-u Srpske ističu da se najveće povećanje broja zahtjeva za izdavanje putnih isprava bilježi u Banjaluci, Prijedoru i Bijeljini.

– Gužve su očekivane za ovaj period godine, imajući u vidu da naši državljani koji žive u inostranstvu dolaze na godišnji odmor i vade dokumenta. Zbog povećanog broja zahtjeva prilagodili smo radno vrijeme lokacija u Banjaluci, Gradišci i Prijedoru, gdje je rad organizovan u dvije smjene, od sedam do 20 časova – rekla je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović i dodala da šalter sala za izdavanje ličnih dokumenata u Banjaluci radi i subotom od sedam do 13 časova.

Apel građanima

U MUP-u Srpske apeluju na građane da na vrijeme provjere važenje svojih ličnih dokumenata i podnesu zahtjev za njihovo izdavanje.

– Zakonski rok za izdavanje ličnih dokumenta poput lične karte, putne isprave i vozačke dozvole je 30 dana, a putna isprava se može dobiti i po hitnoj proceduri u roku od 72 časa, ali je cijena za hitni postupak 250 KM – rekla je portparol MUP-a Mirna Miljanović.

Najviše zahtjeva za putne isprave

– Banjaluka

– Prijedor

– Bijeljina

(Glas)