Magazin 13.04.2021.

SATIRIČNO O DRUŠTVENOJ STVARNOSTI: Objavljena komedija “Doktore, ja sam lud” Željka Mandića

ČITANJE: 2 minute

Iz štampe je izašla nova knjiga Željka Mandića pod naslovom “Doktore, ja sam lud”, a riječ je o društvenoj komediji u kojoj na jedinstven humorističko-satirični način govori o društvenoj i političkoj stvarnosti balkanskog prostora.

Autor knjige Željko Mandić, koji je prethodno objavio roman “Bljesak” o stradanju srpskog naroda prije i nakon hrvatske vojno-policijske akcije na zapadnu Slavoniju, kaže za Srnu da u novoj knjizi bez milosti ogoljava stvarnost vodeći čitaoca kroz ispovijest glavnog lika koji pokušava da psihijatru dokaže da je – lud, prenosi Glas Srpske.

“U toj borbi dokazivanja karikira svoje djetinjstvo, školovanje, traženje posla preko partijske linije, a onda postaje odani vojnik svoje partije. Tek kad se ostvaruje kao član, i kao dokazana budala, počinju njegovi poslovni uspjesi ali i padovi svaki put kad mu na um padne pokoja pametna ideja, navodi se recenziji ove knjige. U toj dvojnosti, uzmeđu biti lud i pokušati biti pametan shvata da je ludnica, navode recenzenti, jedino mjesto na kojem će biti bezbjedan od “pametne stvarnosti” koja “počinje” van zidova ludnice. Za razliku od Kočićevog “Jazavca pred sudom” u komediji “Doktore, ja sam lud” glavni lik ne optužuje i ne osuđuje nikog drugog osim sebe.

“On ne bježi od presude, već insistira na njoj. Zašto? Zato što je bio direktor propalih preduzeća, izabrani predstavnik naroda u skupštini, šef odjeljenja za izdavanje građevinskih dozvola, privatnik… Nakon većine tih poslova završava u zatvoru. Jer neko mora biti kriv”, ističe se u recenziji.

Između preuzimanja tuđe krivice i zatvora, bira da život nastavi u ludnici. Jer to što je “lud” samo je njegova krivica i lični izbor.

Zato na početku knjige “Doktore, ja sam lud” stoji jasno upozorenje: “Svaka sličnost sa stvarnim likovima je slučajna! Ako se neko pronađe, onda to nije moja, već krivica onoga ko se pronašao. Jer, ko može biti toliko lud da se prepozna u drami života jednog ludaka?”.

Izdavač je “Bina” Banjaluka. Recenzenti su novinar i publicista Brane Božić, književnik Nikola Kobac i profesor Nenad Vesić.

(SB)

Oznake: Željko Mandić