Vijesti 18.09.2015.

Savanović: Cilj agresije bilo etničko čišćenje Srba

ČITANJE: 3 minute
parastos

parastos

Kod Spomen-krsta na obali rijeke Une u Kozarskoj Dubici danas je služen parastos za vojnike i civile poginule u agresiji Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine, a zatim su zvaničnici Republike Srpske i njihovi izaslanici položili vijence.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je cilj hrvatskih agresora 18. septembra 1995. godine bio isti kao 1941. godine, a to je etničko čišćenje Srba.

– Uloga žrtve i uloga dželata bila je ista kao i 1941. godine, sjetite se Kozare, Jasenovca, Donje Gradine i Gradiške, a državni vojni vrh Hrvatske bio je ispunjen istom ideologijom i ohrabren operacijom “Oluja”- rekao je Savanović u Kozarskoj Dubici i dodao da je cilj operacija iz septembra 1995. godine bio etničko čišćenje Srba iz BiH.

On je naglasio da je teritorija zapadnog dijela Srpske odbranjena zahvaljujući najhrabrijim koji su znali da se cijena otadžbine, slobode i vjere mora platiti životom.

– Hvala im i vječna im slava za tu hrabrost i za sve one koji su položili svoj život za Republiku Srpsku- rekao je Savanović u Kozarskoj Dubici, na centralnom događaju obilježavanja 20 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije.

On je istakao da lična i kolektivna svijest o događajima iz istorije mora biti na višem nivou, da se ne bi ponovili događaji iz 20. vijeka.

– Srpski narod je pored jevrejskog i jermenskog naroda najviše stradao u proteklom vijeku u dva, tri događaja, ali zato tom istom srpskom narodu nikada nisu zakazale dobrota i velikodušnost, pravičnost i vrijednosti koje krase civilizaciju- rekao je Savanović i dadao da je srpski narod 1990-tih godina bio satanizovan od svijeta.

On je naglasio da Srbi moraju dobro poznavati istoriju i to ne onu koju je “učio za ocjene”, već istoriju života i istoriju borbe i cijene koju je srpski narod platio za slobodu.

– Nažalost, sloboda na ovim prostorima nije konstanta, ona je promjenjiva i uvijek se plaćala ogromnim žrtvama i to treba da znaju i mlade generacije- poručio je Savanović i dodao da su Srbi uvijek olako zaboravljali šta se dešavalo i prihvatali one koji su ih ubijali.

Savanović je naveo da Vlada i institucije Republike Srpske u svih proteklih 20 godina vode brigu o porodicama poginulih i ljudima koji su odbranili njene granice, te naglasio da su u skladu sa ekonomskim mogućnostima Srpske te kategorije uvijek prioritetne.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da Kozarska Dubica danas žali za poginulim vojnicima i civilima, ali i slavi veliku pobjedu, kojom je na samom kraju rata odbranjena Republika Srpska.

– Čuvanje uspomena na te događaje trajna je obaveza svih nas, koji smo na ovim prostorima opstali zahvaljujući herojstvu i jedinstru vojske, policije i naroda- rekao je Zlojutro.

On je poručio da ne smije biti zaboravljeno da je Republika Srpska garant slobode i opstanka naroda na ovim prostorima.

(Agencije)