Politika 26.03.2016.

Savanović: Očekujem blažu drugostepenu presudu

ČITANJE: 1 minuta
savanovic
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Svanović izjavio je da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom neutemeljena u pravu i pravdi, ali je izrazio nadu da će drugostepena presuda biti mnogo blaža i primjerenija vremenu.

Prema njegovim riječima, “za svjetske moćnike pravda je fikcija i oni je zasnivaju na sili, što je i ovom prilikom dokazano”.

“Šta je preostalo srpskom narodu devedesetih godina, jer se jedini borio za zajedničku državu, dok su se svi drugi odvojili, osim da se organizuje? Svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja, pa i srpski”, rekao je Savanović novinarima u Sijekovcu kod Broda, gdje je prisutvovao obilježavanju 24 godine od stradanja devet srpskih civila žrtava prvog zločina na području BiH koje su ubile regularne snage Hrvatske 26. marta 1992. godine.

On je istakao značaj jedinstva i povratka samopouzdanja srpskom narodu, jer bez toga neće opstati.

Haški tribunal osudio je nepravosnažno prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora, a jedan dio presude odnosi se na Srebrenicu.

(NN)