Vijesti 29.09.2015.

Savčić: Potreban program pomoći za oboljele od PTSP-a

ČITANJE: 1 minuta
ptsp
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić smatra da bi Srpska trebalo da donese program pomoći borcima Vojske Republike Srpske oboljelim od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i da kao država stane iza tog programa.

– Potrebno je da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, BORS i druge organizacije koje se bave ovom problematikom sagledaju veličinu ovog problema, te da donesu odgovarajući program iza kojeg će stati država- izjavio je Savčić.

Savčić je podsjetio da je ranije bila ideja u BORS-u da se saborcima oboljelim od PTSP-a pomogne osnivanjem klubova veterana u Srpskoj, ali je to praktično ostalo “mrtvo slovo na papiru”, jer su za to potrebni stručni kadar i novac.

– Problem PTSP-a je nemoguće riješiti u Srpskoj bez dobrog programa, stabilnog finansiranja, te prave i tačne evidencije oboljelih- ukazao je Savčić.

On je rekao da BORS nema pouzdanih podataka o trenutnom stanju oboljelih saboraca od posljedica rata.

– BORS raspolaže podacima koji su zasnovani na bazi nekakvog magistarskog rada koji dokazuje da je u periodu od 1997. do 2011. godine u Srpskoj izvršeno oko 2.500 samoubistava koji se dovode u direktnu vezu sa posljedicama rata- rekao je Savčić.

(Agencije)