Magazin 08.07.2024.

Savjet doktora da to ne radite na svoju ruku: Odložite ciklus pred ljetovanje bez posljedica

ČITANJE: 5 minuta

Bliži se ljetovanje, ali ti dani će se poklopiti s vašim ciklusom. I prije nego počnete da očajavate, pitate se šta možete da uradite da odložite menstruaciju bez posljedica. Ove ljetne dileme razrješava za Yumamu dr Ivana Pavlović.

Specijalistu ginekologije i akušerstva i citologa dr Pavlović savjetuje kako se snaći u ovakvim neželjenim situacijama kada se menstrualni ciklus poklapa sa odlaskom na more, a da se ne remeti zdravlje i uživa u svim blagodatima plaže.

“Odlaganje ciklusa ne treba da nam bude redovna praksa, ali ako je neophodno uz konsultaciju ginekologa bezbjedno je za većinu žena. Bitno je da je žena ginekološki zdrava i da nema komorbiteta (pridruženih oboljenja) koji su kontraindikovani za uvođenje hormonskih preparata.
Ukoliko žena koristi kontraceptivne pilule, nastavlja sa korišćenjem drugog pakovanja bez pravljenja pauze od sedam dana.

Drugi način je da se krene sa progesteronskim preparatom nekoliko dana prije očekivanog ciklusa (dva-tri dana), koristi se dva puta na dan, najduže 14 dana. Po prestanku uzimanja tablete, ciklus će se ubrzo uspostaviti najčešće za dan-dva.
Ukoliko koristite terapiju za odlaganje ciklusa, kontrolisano, ponekad npr. jednom godišnje, to neće uticati na hormonski status, samim tim ne utiče ni na plodnost. Često odlaganje ciklusa ‘na svoju ruku’, može dovesti do hormonskog disbalansa, što za posljedicu može imati poremećaj menstrualnog ciklusa, ovulacije, pa i problema sa začećem. Naglasila bih još, ukoliko koristite gestagenske preperate za odlaganje ciklusa, to vas neće štititi od neželjene trudnoće, nemaju kontraceptivno dejstvo.”

Kakve su posljedice odlaganja ciklusa?

“Ciklus poslije odlaganja može biti obilniji i bolan, takođe osjećaj nadutosti, glavobolja može se javiti. Uglavnom su to posljedice odlaganja ciklusa, ali česta odlaganja mogu dovesti do hormonskog disbalansa, što za posljedicu ima poremećaj menstrualnog ciklusa.

Ukoliko osjetite bol u grudima, nedostatak vazduha, otok nogu, trnjenje u nogama ili rukama, nepravilan rad srca, prestanite s upotrebom lijeka, to može biti alarm da je došlo do formiranja tromba.”

Ako se desi da morate da se kupate u vrijeme ciklusa, ovo su preporuke

“Kupanje u moru za vrijeme ciklusa može sa menstrualnom čašicom ili tamponom. Poslije izlaska iz vode obavezno zamjena tampona i presvlačenje u suv kupaći kostim. Što se tiče kupanja u bazenu za vrijeme ciklusa to nije preporučljivo.”

Da li ima mjesta strahu da ćete “procuriti” dok se kupate ili kada izlazite iz vode?

“Ukoliko je ciklus obilan prvi ili drugi dan, moj je savet da tih dana preskočite kupanje. Kada se intenzitet krvarenja smanji, onda može kupanje uz redovno menjanje tampona i kupaćeg kostima. Pri tome se mora voditi računa o higijeni ruku. Naglasila bih još da voda ne smije biti hladna i u toku najtoplijeg dijela dana ostanite u haladovini.”

Koje su najčešće ženske infekcije i ginekološki problemi ljeti i kako ih spriječiti – upale jajnika, kandidu?

“Tokom sezone kupanja u moru i bazenu često se srećemo sa gljivičnim infekcijama. Preventivnom upotrebom vaginalnih probiotika podižemo odbrambeni mehanizam vaginalne sluzi.

Svaka pojava peckanja, sekreta neprijatnog mirisa zahtijeva uzimanje briseva i adekvatnu terapiju. Ukoliko već postoji patogena bakterija u vagini, izlaganje hladnoći, sjedenje na mokrom peškiru, kupanje u hladnoj vodi mogu dovesti do pada imunog sistem i širenje infekcije, što dovodi do upale jajovoda i jajnika. Svaka infekcija ostavlja priraslice, što za posljedicu može imati infertilitet, vanmaterične trudnoće i još puno drugih problema.”

Da li je mokar kostim koji se ne presvlači opasnost za djevojčice i odrasle žene?

“Mokra i topla sredina pogoduje razvoju bakterija i gljivica. Zato bi trebalo po izlasku iz vode obući suv kostim.”

Da li djeca treba da se kupaju naga, idu po plaži bez kupaćeg?

“Mišljenja sam da malo dijete treba da se kupa u peleni za kupanje, po izlasku iz vode treba mu obući suv veš. Djeca na plaži bi trebalo da nose kupaći kostim, koji stiti kožu od pijeska i iritacije.”

Da li su menstrualne čašice, menstrualne gaćice preporučljive, iz ugla ginekologa? Šta su prednosti, a šta mane?

“Menstrualne čašice su sve popularnije na tržistu. To su proizvodi namijenjeni za višekratnu upotrebu, ali mora se voditi računa da se prilikom aplikovanja ne unese infekcija. Nekada je potrebno vremena da se nađe prava veličina čašice, aplikacija je zahtjevnija nego kod uloška, takođe potrebno je pravilno održavanje prije, za vrijeme i poslije ciklusa.
Kao pozitivne strane izdvojila bih sigurnost, praktičnost, ekonomičnost, izostanak neprijatnog mirisa i iritacije. Loše strane su, treba vremena da se nauči kako se koristi i nezgodna je za pražnjenje u javnom toaletu.
Što se tiče menstrualnih gaćica, postavlja se pitanje kako se održavaju i peru. Veš koji se pere u hladnoj vodi ili na temperaturi nižoj od 60 stepeni ne ubija bakterije i druge mikroorganizme.”

Da li boravak u klimatizovanoj prostoriji bez čarapa ili bosa predstavlja opasnost od prehlade i upale jajnika?

“Sama hladnoća neće dovesti do prehlade, upale jajnika, jajovoda ili bešike. Da bi došlo do infekcije potrebno je prisustvo bakterija. Sama anatomija i blizina crijeva, pogoduje lakšem širenju patogenih bakterija kod žene nego kod muškarca. Žene koje su imale već infekciju, u većem su riziku da je ponovo imaju. Ako ste osjetljive i sklone infekcijama jačajte imuni sistem.