Magazin 31.10.2015.

Savjeti za vožnju po pljusku

ČITANJE: 3 minute
Voznja na kisi
Vremenske neprilike u vidu ogromnih količina kiše natjerale su vozače da se ozbiljno zapitaju da li da po pljusku uopšte kreću negdje jer pitanje je kako i kada će se taj pljusak završiti. Naše je da vas podsjetimo na nekoliko bitnih stvari koje vam mogu olakšati vožnju po pljusku.

Usmjerite ventilaciju

Prije nego što krenete usmjerite ventilaciju na vjetrobran jer kada je kiša, prozori se zamagle maltene u sekundi. Ne želite da se petljate sa dugmićima u trenutku kada više ne vidite ispred sebe.

Jak vjetar

Vjetar može uzdrmati vaše vozilo i čak vam promijeniti pravac kretanja pogotovo na mostovima. Čvrsto držite volan u rukama i budite svjesni i ostalih učesnika u saobraćaju u ovakvim uslovima, pogotovo motociklista i viših vozila sa ravnim stranicama.

Vozite sporije

Kada je kiša držite duplo veće odstojanje od vozila ispred ne samo zbog puta kočenja koji je po mokrom  kolovozu mnogo duži, već na ovaj način dajete sebi prostora da vas vozila ispred ne bi prskala i tako vam smanjivala vidljivost naprijed. Ovo pogotovo važi ukoliko je ispred vas veće vozilo.

Bez „kruz kontrola“

Ako imate tempomat, nemojte ga koristiti na mokrom putu jer ukoliko dođe do akvaplaninga, može nastati problem. Gledajte dalje i planirajte svoju vožnju kako biste mogli lagano da kočite, ubrzavate ili skrećete. Nagli pokreti učiniće vozilo nestabilnim.

Pri preticanju

Svjetlosnim signalima upozorite vozača kog pretičete i prije nego što započnete ovu radnju uključite brisače na najjače.

Kako izbeći akvaplaning

Akvaplaning je pojava koja se događa kada pneumatici izgube kontakt sa podlogom, odnosno kada se tanak sloj vode nađe između gazeće površine gume i puta. U tom trenutku vozač gubi kontrolu nad  vozilom. Ova pojava događa se isključivo kada vozimo brže nego što je potrebno. Uz to, rizik od akvaplaninga je veći ukoliko su nam gume „ćelave“. Naime, ako vam se ovo već dogodilo kada ste vozili malo brže po kiši onda znate koliko je ovaj osjećaj neprijatan. Pravilno reagovanje u slučaju akvaplaninga jeste da odmah pustite nogu sa pedale gasa, ali nikako nemojte pritiskati kočnicu ili okretati volan. Kada otpustite gas, vozilo će usporiti i gume će početi da probijaju kroz tanki sloj vode i prijanjanje će opet biti omogućeno. Takođe, potrebno je da čvrsto držite volan u rukama kako automobil ne bi promijenio pravac. Ovo je savjet kako da se snađete ukoliko do akvaplaninga dođe, ali prevencija je najbolje rješenje jer se ova pojava može izbjeći. Nemojte voziti na starim i istrošenim gumama, jer one nemaju sposobnost da odvode vodu kroz kanale gazeće  površine. Jednostavno, što je šara na gumi dublja voda će lakše i brže odvoditi. Takođe, akvaplaning se može izbjeći ukoliko ne vozite brzo po kiši.

U POPLAVI:

U slučaju ozbiljnog pljuska i poplava, razmotrite da li uopšte da krenete na put. Ukoliko ipak morate i to podrazumijeva vožnju kroz dublju vodu iskoristite sljedeće savjete:

–Vozite po najvišem dijelu puta i nemojte kretati ukoliko vam vozilo dolazi u susret –Ostavite prostor da ne zapljusnete druge automobile ili pješake

–Ako ne vidite kuda da idete kako biste izašli iz vode, kao recimo u slučaju kada skrećete u poplavljenu ulicu, razmislite da li uopšte tuda da krenete

–U vožnji kroz duboku vodu nikada ne sklanjajte nogu sa pedale gasa jer tako možete dozvoliti vodi da prodre u auspuh

–Kada izađete iz vode, osušite kočnice tako što ćete ih lagano pritiskati usput samo na nekoliko sekundi, naravno ukoliko niko ne ide blizu iza vas

(mojauto.rs)