Vijesti 06.04.2017.

Saznajemo: Mladen Matović novi direktor Banskog dvora!

ČITANJE: 2 minute

Nakon odlaska u penziju Milorada Petrića, prema saznanjima Banjaluka.net-a, danas je odlukom gradonačelnika za vršioca dužnosti direktora KC Banski Dvor izabran Mladen Matović,  umjetnički rukovodilac hora “Banjalučanke”.

Prema ranijim navodima odbornika banjalučke Skupštine, Matović nije imao konkurenciju, a te tvrdnje potkrijepljene su činjenicom da je na prošlom konkursu za izbor direktora ove ustanove bio najjači protivkandidat Petriću.

Mladen Matović, kompozitor, dirigent i muzički pedagog , rođen je 1980. godine u Banjaluci. Diplomske i postdiplomske studije završio je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, odsjek za muzičku umjetnost, okončavši svaki ciklus studija sa  prosječnom ocjenom 10. Sekretar je Katedre za solfeđo i muzičku pedagogiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gdje je trenutno zaposlen u zvanju docenta.

Već punih 15 godina godina  profesionalno je aktivan kao kompozitor, dirigent,  muzički pedagog i kolumnista nekoliko dnevnih listova u RS i BiH. Komponovao je više od tri stotine naslova umjetničke, primjenjene,  popularne, kao i muzike za djecu.

Jedan je od inicijatora i osnivača Udruženja umjetnika „ART PULS“, jednog od najaktivnijih strukovnih udruženja iz domena muzičke umjetnosti na području Republike Srpske i BiH, te direktor i utemeljivač festivala dječijeg muzičkog stvaralaštva „Malikompozitor“ – jedinog dječijeg festivala u BiH sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu, te jedinog festivala  koji se u potpunosti realizuje pod okriljem struke i u saradnji sa više od trideset muzičkih pedagoga.

Do sada je kao autor i dirigent učestvovavo na preko pedeset muzičkih festivala  u zemlji i inostranstvu ( Austrija, Holandija, SAD, Mađarska, Letonija, Španija, NR Kina, Malta, Bugarska, Poljska,  Bjelorusija, Italija, Rumunija, Grčka, Crna Gora, Hrvatska…) osvojivši ukupno 45 nagrada.

Od kraja 2004. godine umjetnički rukovodi Ženskim kamernim horom „Banjalučanke“ sa kojm je osvojio je veliki broj domaćih i  međunarodnih priznanja.

Autor je muzike i teksta UNICEF-ove mirovne pjesme „Dona nobis pacem“ („Daj nam mir“) koja je u  formi audio-video zapisa realizovana u saradnji sa Administrativnom službom grada  Banja Luka i zavnično inaugurisana  od strane  UNICEF-ovog rezidentnog predstavnika za BiH.

Između ostalog, Mladen Matović je autor muzike  prvog  mjuzikla za djecu u Republici Srpskoj „Petar Pan“, kojeg je na tekst Igora Bojovića i u produkciji Dječijeg pozorišta Republike Srpske, na scenu postavio režiser Jug Radivojević, te je autor muzike i teksta Himne Republike Srpske „Moja Republika“.

Podsjećamo, Banski dvor je od 1932. godine, kada je izgrađen, mjesto za afirmaciju kulture i umjetnika, a povodom Dana Republike, 9. januara, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je ovoj javnoj ustanovi Orden Njegoša drugog reda za rad i rezultate u oblasti kulturne djelatnosti i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji RS.

(Banjaluka.net)

Oznake: Milorad Dodik