Magazin 04.09.2015.

Sedam minuta koje će vam promjeniti život

ČITANJE: 2 minute

morning_ritual

Sudeći prema iskustvu uglednog urednika Johna Brandona, potrebno vam je samo 7  minuta dnevno kako biste popravili dan i kvalitetno ga započeli.

Ova rutina će uraditi pravo čudo po pitanju vaše produktivnosti, kreativnosti, uspjeha, ali i zdravlja. Potrebno je promijeniti način razmišljanja, a potom i djelovanja kako bi promjene učinile svoje.

1. Pripremite se

Potrebno je pronaći tiho i mirno mjesto. Dakle, vježbu ne možete raditi u automobilu ili za radnim stolom jer je ondje previše stvari koje vam odvraćaju pažnju. Idealno bi bilo da je praktikujete na balkonu ili sobi u kojoj vlada tišina. Takođe vam je potreban dnevnik i olovka te sat.

2. Minuta prva: Ispraznite um
U prvoj minuti koncentrišite se na to da o ničemu ne razmišljate. Samo duboko dišite i otpuštajte misle kako vam naviru. Ne obazirite se na vrtlog koji vam se vrti po glavi. S vremenom i vježbom, on će biti sve manji, a vi ćete imati sve sigurniji osjećaj da vladate sadašnjim trenutkom, svojim mislima te osjećajima.

3. Minuta druga: Dišite duboko

Ljudi se na različite načine nose sa stresom, međutim svima je zajednička potreba za disanjem. Ukoliko želite povećati koncentraciju, mozgu treba omogućiti više kiseonika- i disati. Dišite duboko i polako, kako biste tijelo, um i emocije vratili u ravnotežu.

4. Tri do šest minuta: Vodite bilješke

Kako biste se koncentrisali, bolje spoznali svoje slabe i jake tačke, probleme i potencijalne- nije potrebno voditi klasičan dnevnik, već je dovoljno neposredno nakon buđenja ili prije posla, napisati ili crtati misli koje vam se motaju po glavi . Tako ćete najlakše spoznati što vam je bitno: šta vas muči, pokreće ili koči. Pritom se manje fokusirajte na pisanje, više na samo razmišljanje.

5. Minuta sedma: Preispitajte !

Nakon što ste napisali nekoliko bilješki, uzmite minutu vremena kako biste o tome razmislili i preispitali: Što za vas znači to što ste napisali? Zašto je to važno ovdje i sada?

Prođite kroz bilješke i crteže još jednom. Zaustavite se na jednoj od tih stvari i odlučite se taj dan baviti samo njom. Ostale misli, probleme i nedoumice ostavite za neki drugi dan. Bavite se samo jednom idejom, odnosno problemom. Svoju energiju i namjere usmjerite prema njemu.

S vremenom ćete vidjeti kako se stres i haos u vašem životu smanjuje, a zamjenjuje ih smirenost i osjećaj kontrole.

(inc.com)