Magazin 04.10.2015.

Sedam stvari koje ne znate o kravama!

ČITANJE: 3 minute
Krava
Uprkos tome što mogu preći i masu od 700 kilograma, one nemaju nikakvih zlonamjernih instinkata da povrijede nekoga i mogu čak biti i predivan pratilac onima među nama koji imaju dovoljno sreće da se nađu u njihovom društvu.

Ukoliko nikada ranije u svom životu niste odvojili vrijeme da malo razmislite o složenim emotivnim sposobnostima ovih osjetljivih bića, mi smo tu da Vas upoznamo sa sedam fascinantnih stvari za koje smo prilično sigurni da niste znali o kravama. Ako nam ne vjerujete da su u pitanju istinite činjenice, potrudite se da upoznate neku od ovih prelijepih životinja lično!

1. Skaču od sreće

Kada su krave srećne, one trče naokolo i skaču u vis vidno uzbuđene. Postoji mnoštvo čudesnih fotografija i video zapisa krava koje ovo rade pošto su puštene na svježe, zelene pašnjake nakon boravka u zatvorenom prostoru neki duži vremenski period. Slobodno potražite neke od ovih dokaza na internetu i sigurno ćete ostati zapanjeni onim što ćete vidjeti.

2. Postaju uzbuđene onda kada rješavaju probleme

Krave su kritički nastrojeni mislioci i u stanju su da rješavaju prilično složene probleme. Istraživači koji su sprovodili eksperimente u kojima su proučavali njihove sposobnosti za rješavanje problema su zapazili specifičan „skok“ u broju otkucaja srca onda kada su krave bile uspješne u prevazilaženju postavljenih izazova. One u ovom pogledu nisu mnogo drugačije od nas.

3. Žive i do 20 godina

Uprkos činjenici da krave koje pripadaju mliječnoj i mesnoj industriji ne žive duže od 5 godina, njihov prirodni životni vijek je zapravo i četiri puta duži od ove vrijednosti. Kada se tijelo krave intenzivno koristi na jednoj mliječnoj farmi u jednom trenutku ono više nije u mogućnosti da se nosi za zahtjevima koji su postavljeni pred njega i vitalni organi ove životinje počinju da propadaju u vrlo kratkom vremenskom periodu. Kada se proizvodnja mlijeka smanji, šalju se u klanice, ali se čak ni tada ne mogu smatrati potpuno odraslim jedinkama.

4. Pamte lica na duže vremenske periode

Krave imaju sjajno pamćenje i zbog svoje društvene prirode one su izuzetno dobre u pamćenju i prepoznavanju lica. Postoje brojni zabilježeni slučajevi u kojima krave pritrčavaju da pozdrave posjetioce koje nisu vidjele šest ili više mjeseci, a ipak krava uspijeva da prepozna određenog posjetioca i dolazi kako bi je on mazio.

5. Njeguju svoje mladunce i do 3 godine

Kada im se dozvoli, zna se da krave podižu svoju telad i po tri godine. Odlikuju ih izuzetno snažne majčinske veze sa teletom i takođe su i odlični roditelji svojim mladima, a različiti članovi stada vrlo često imaju posebne uloge u njegovanju mladih onda kada za to postoji potreba.

6. Pate za svojim voljenima

Nimalo nije neuobičajeno da krave pokazuju vrlo očigledne znake žalosti za voljenima onda kada su oni odvojeni od njih. Kada se tele odvoji od majke, ona će „vriskati“ i plakati satima i svoja uobičajena ponašanja neće pokazivati još dugo vremena poslije toga. Zna se da su čak u stanju i da pješače kilometrima i kilometrima po pašnjacima kako bi pronašle svoju telad i da sve to vrijeme pokazuju vidljive znake stresa, bijesa i tuge.

7. Ljubavno mazne i privržene

Svako ko je posjetio farmu krava vam može reći da su krave izuzetno privržena i umiljata stvorenja. Kravama koje su bile zlostavljane i zapostavljane u prošlosti (kao i svim drugim životinjama koje su kroz tako nešto prošle) može biti potrebno neko vrijeme da zacijele ovakve rane i da nauče ponovo da vjeruju ljudima, ali one stvarno imaju fantastičan kapacitet za oproštaj i razumijevanje namjera novih ljudi koje upoznaju. Krave vole da leže na Suncu i da ih milujete i češete i vrlo rado će pratiti ljude za koje znaju da će im pružiti pažnju.

(prva.rs)