Vijesti 03.11.2015.

Šef ruske tajne službe: Svijet je već na ivici globalnog rata!

ČITANJE: 1 minuta
islamska-drzava
Djelovanja pojedinih zemalja u Aziji i Africi dovele su svijet na rub globalnog sukoba religija i civilizacija, upozorio je šef ruske tajne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov na zasjedanju Savjeta šefova organa sigurnosti i specijalnih službi država članica Zajednice Nezavisnih Država (ZND).

– Međunarodna zajednica se suočila s novim geopolitičkim izazovom – “terorističkom internacionalom” u vidu takozvane Islamske države. Taj projekt, koji je proizašao iz famoznog “Arapskog proljeća”, stekao je snagu zahvaljujući dvostrukoj politici pojedinih svjetskih i regionalnih sila, koje su pomoću “terorističkog udarnog ovna” pokušale da riješe svoje strateške zadatke u Aziji i Africi. Time su te države dovele svijet na rub globalnog sukoba religija i civilizacija, što može dovesti do najgorih posljedica – tvrdi direktor FSB-a.

– Prema našim procjenama, u ovom trenutku u terorističkim strukturama ratuju državljani više od 100 zemalja svijeta. Udio takvih plaćenika iznosi 40 odsto – rekao je i dodao kako su se Islamskoj državi zakleli na vjernost vođe više regionalnih terorističkih i ekstremističkih grupacija koje djeluju na prostoru od Afrike i Evrope do Jugoistočne Azije.

Prema Bortnikovu, rastuća prijetnja međunarodnog terorizma zahtijeva jačanje spoljnih granica zemalja ZND-a, posebno u Centralnoj Aziji.

Takođe, smatra direktor FSB, potrebno je eliminisati izvore finansiranja terorizma i “donijeti mjere za sprečavanje vrbovanja novih regruta u našim zemljama”.

(24sata.hr)