Vijesti 20.10.2016.

Sele li se maloljetni prestupnici u Kuljane?

ČITANJE: 2 minute

Iz Tunjica u Kuljane, samo nekoliko kilometara dalje, trebalo bi da se preseli Vaspitno-popravni dom i to samo ako se usvoji preporuka institucije Ombudsmana. Desetak maloljetnika koji su uglavnom učinili krivična djela protiv imovine imali bi mnogo bolje uslove. Ni punoljetni osuđenici im više ne bi bili preko puta.

Sve su to bili razlozi da institucija Ombudsmana uputi preporuku Ministarstvu pravde da se ta ustanova premjesti iz kruga Kazneno-popravnog zavoda u Banjaluci. Skučenost i dotrajao namještaj ne idu nikome u prilog, ističu u Vaspitno-popravnom domu.

“Uslovi ovakvi kakvi jesu,sigurno da su zadovoljavajući, ali bi mogli biti i bolji. Smatram da treba da se ispoštuju sve preporuke koje su po evropskim, odnosno svjetskim standardima predviđene za ovu populaciju”, istakao je Zoran Benak, rukovodilac Vaspitno-popravnog doma u Banjaluci.

U Ministarstvu pravde nisu oduševljeni idejom da maloljetni delinkventi promijene adresu. Imaju jasnu poruku za Ombudsmane.

“Organizacija i funkcionisanje Vaspitno-popravnog doma su već sada u skladu sa međunarodnim standardima, a koji se tiču činjenice da su maloljetna licu na izvršenju ove vaspitne mjere u potpunosti odvojena od punoljetnih osuđenika i sa njima nisu ni u kakvom kontaktu”, navedeno je iz Ministarstva pravde RS.

Škola u Kuljanima stara i napuštena čeka da je neko renovira, a mogla bi biti i novo mjesto za maloljetne delinkvente. Ipak, u Ministarstvu pravde kažu da u budžetu u ovom trenutku nije planirano izdvajanje novčanih sredstava za tu namjenu.

Maloljetni prestupnici su bili vrijedni ove godine i koliko-toliko renovirali dom. Ipak, problem time nisu riješili. Ukoliko se budu preselili, ostaje i pitanje kako će ih dočekati mještani Kuljana.

U Ministarstvu pravde imaju dovoljno vremena da razmisle o prijedlogu ombudsmana. Da li će maloljetni delinkventi imati novi dom, znaće se najkasnije za dvije godine.

(ATV)