Sport 26.02.2017.

Senad Lupić, junak istorijskog trijumfa Borca u finalu Kupa 1988.: Gol koji se nikad neće zaboraviti

ČITANJE: 4 minute

I danas me boli kičma od trzaja glavom i skoka u finalu protiv Crvene zvezde. Taj pogodak je obilježio ne samo moju karijeru već i istoriju Borca i kad se god spomene Kup takmičenje na našim prostorima svi se sjete te istorijske pobjede tadašnjeg drugoligaša nad Crvenom zvezdom – sjeća se Senad Lupić.

Nekadašnji golgeter banjalučkog tima trenutno nema dodira sa fudbalom. Pokušao je da uđe u trenerske, pa menadžerske vode, zatim bio i vlasnik kafića u Belgiji ali se iz svega povukao i sad je posvećen porodici i živi mirno u gradiću Vervirs.

 Od veze sa fudbalom je ostalo samo što povremeno odigra meč sa veteranima.

 

-Probao sam da budem trener i menadžer. Vodio sam jedan trećeligaški klub ali nakon 11 utakmica sam vidio nije to za mene. Otišao sam predsjedniku i zahvalio se. Takođe sam želio da radim i kao menadžer, ali se u tom svijetu previše stvari promijenilo. Pokušao sam se vratiti preko Vladice i Zorana Lemića i nije išlo. Oni imaju svoje pozicije, a ja hvala Bogu imam svoj pošteno zarađen novac i dosta mi je – ističe Lupić.

Gol Crvenoj zvezdi u finalu Kupa Maršala Tita obilježio je njegovu karijeru a upravo je taj gol bio kruna te sjajne sezone napadača banjalučkog tima.

-U šali uvijek kažem kako me i dalje boli kičma od skoka i trzaja glavom prilikom gola. Cijela karijera je stala u taj momenat. To je po meni najvažniji gol u istoriji kluba i drago mi je što sam baš ja bio strijelac. Pošteno mislim da sam ga i zaslužio. Te sezone sam u Kupu dao 19 golova i bio najbolji strijelac Jugoslavije u tom takmičenju. Nažalost nije to kao danas popraćeno bilo medijski, druga su vremena bila. Sledeći dan nakon osvojenog kupa u Banjaluci euforija. Imao sam osjećaj da su svi došli ispred Boske da nas pozdrave. To je nešto što se pamti zauvijek i ostaće neizbrisivo u istoriji kako kluba tako i grada – dodaje Lupić.

Napadač Borca je bio jedan od rijetkih koji je vjerovao u uspjeh protiv tada veoma moćne Zvezde i to je javno i rekao. O tome koliko se nije vjerovalo u Borac svjedoči i da je popularni voditelj Milojko Pantić nakon gola Lupića rekao da vodi Zvezda pa se nakon nekoliko sekundi ispravio.

-Istina svi su mi se smijali kad sam rekao da ćemo osvojiti KUP. Husnija Fazlić je pred finale rastavio do tada standardne cimere i ja nisam bio sa Beširovićem u sobi, već Šijakovićem. Htio je da spavamo jer je znao da smo Suljo i ja ostajali do kasno i igrali šah, karte… Cijelu noć nisam oka sklopio , stalno sam mislio o utakmici i vjerovao sam da ću dati gol. To sam i rekao novinarima ujutro a oni su me onako pogledali i pomislili šta je ovom poludio. Stvarno sam vjerovao i nije bilo srećnijeg od mene nakon finala kad su moje riječi dobile potvrdu – istakao je Lupić.

Fudbalska karijera ga je odvela zatim u Francusku, pa je uslijedio povratak prvo u Sarajevo a zatim u Borac. Međutim uslijedio je rat.

-Vratio sam se tad u Borac i nisam ni slutio da će se sve promijeniti. Odigrao sam sedam utakmica i prvenstvo je prekinuto i krenuo je rat. Plačući sam napustio Banjaluku i žao mi je što me niko iz kluba tada nije zaštitio. Bilo je to zaista strašno, osjećao sam se na izdan pa sam morao da odem u Francusku. I tada sam morao da život krenem iz početka. Nisam više bio mlad ali sam se izvukao mogao bih roman o tome da napišem.

Danas je Lupić u kontaktu sa većinom saigrača iz generacije koja je osvojila Kup.

-I dalje se čujemo kad možemo. Nažalost sve je to na kratko preko Fejsbuka i nije kao prije. Češće se samo čujem sa Damirom Špicom i Amarom Durgutovićem. Iskreno nadao sam se da me Borac neće zaboraviti i da su se vremena promijenila ali ništa od toga. Ipak ima pravih ljudi Banjalučana koji me se sjete i koji me nisu zaboravili. U Belgiji iskreno ne pratim ligu BiH – rekao je Lupić.

Za Borac postigao 104 gola

Senad Lupić je tokom svoje igračke karijere u seniorskoj konkurenciji odigrao 249 mečeva i postigao 144 gola. Za Banjalučki Borac je odigrao 153 službene utakmice i postigao 104 gola.

Strijelac i protiv Proletera

Napadač Borca je bio strijelac nekoliko odlučujućih golova. Onaj Zvezdi u Kupu svakako je bio najpoznatiji, ali se Lupić upisao u strijelce i protiv Proletera u čuvenoj utakmici kada je banjalučki tim boljim izvođenjem penala izborio povratak u Prvu saveznu ligu Jugoslavije. Lupić je tada bio izvođač penala i pogodio je a junak tog duela bio je golman Anto Jakovljević koji je svojim odbrana i odveo Borac u Prvu ligu.

(Blic)