Vijesti 08.01.2019.

ŠERANIĆ: Ulagati u službu hitne pomoći

ČITANJE: 2 minute

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas tokom posjete Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka, da je potrebno napraviti plan za svrsishodno ulaganje u tu oblast i odrediti prioritete.

Šeranić je ocijenio da je Služba hitne medicinske pomoći dobro uradila svoj posao tokom praznika, te da će se u narednom periodu kroz analize odrediti šta je radnicima ove službe potrebno kako bi što kvalitetnije obavljali svoj posao.

“Kao i u drugim oblastima i ovdje su potrebna ulaganja. Ova služba pokriva veliko područje i veoma je značajno da i vozila budu u dobrom stanju”, rekao je Šeranić novinarima.

On je naveo da je radnicima potrebno omogućiti dobre uslove za rad, kako bi imali razloga za ostanak na ovim prostorima, jer je odliv radnika sve veći u cijelom regionu.

Šeranić je napomenuo da su osim plata, radnicima bitna i priznanja za njihov rad i angažovanost.

“Imamo veliki broj mladih koji su se usavršavali u inostranstvu i koji bi to svoje znanje prenijeli ovdje radi poboljšanja zdravstvene zaštite, a ima i onih koji bi se bavili naučno – istraživačkim radom. NJima je potrebno omogućiti da to ovdje i ostvare”, rekao je Šeranić.

Načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka Nada Banjac rekla je da je ova služba uspješno obavila svoje radne zadatke u toku novogodišnjih i božićnih praznika, kada je imala oko 1.000 pacijenata.

“Imali smo i oko 190 djece, te 178 intervencija na terenu po pozivu. Uglavnom su to bili srčani bolesnici, a bilo je mnogo i povreda zadobijenih u saobraćajnim nezgodama, te nepravilnim rukovanjem petardama. Vrijeme je praznika, pa je bilo i oko 20 alkoholisanih pacijenata”, rekla je Banjac.

Prema njenim riječima, Hitna pomoć Banjaluka ima 28 ljekara, 47 tehničara, te 19 vozača i sedam pomoćnih radnika na održavanju higijene.

Ona je napomenula da je neophodno omogućiti i edukaciju medicinskog osoblja u domovima zdravlja, jer dolaze novi ljudi koje treba uvesti u posao, kako bi se postigla standardizacija svih postupaka i zbrinjavanja urgentnih stanja.

“Potrebno je napraviti i sveobuhvatnu analizu i procjenu stanja sanitetskih vozila i opreme, jer je tehnološki razlog ubrzan i treba ga pratiti u skladu sa mogućnostima”, rekla je Banjac.

(Srna)

Oznake: Alen Šeranić