Magazin 19.05.2022.

SERIJA NAKON FILMA: Mirjana Karanović glumi odraslu “Daru iz Jasenovca”

ČITANJE: 1 minuta

“Dara iz Jasenovca”, film koji je podigao veliku prašinu, dobio je svoj nastavak u vidu serije “Zadarska kristalna noć”, a glavnu junakinju kao odraslu osobu glumiće poznata glumica Mirjana Karanović.

Ideja reditelja Predraga Gage Antonijevića jeste da putem nove serije otkrije šta se desilo sa Darom i njenim bratom pedeset godina nakon Jasenovca.

Glavna tema “Zadarske kristalne noći” je srpsko stradanje tokom Drugog svjetskog rata i sudbina djece iz zloglasnog logora.

Poznata srpska glumica Mirjana Karanović dobila je ulogu Dare, koju je kao djevojčicu u filmu glumila Biljana Čekić, prenosi ATV.

Uloga Darinog brata Bude pripala je glumcu Ljubomiru Bandoviću. Prema predanju, dječak je nakon što je odveden iz logora usvojen u hrvatsku katoličku porodicu.

Film “Dara iz Jasenovca” se završio tako što su sestra i brat Dara i Buda uspjeli da se izbave iz logora, ali publika ne zna šta se poslije užasa koji su preživjeli desilo s njima.

Neka djeca su preživjela, ali su mnoge sestre i braća bili razdvojeni, pokatoličeni… Mnogi od njih se nikad više nisu sreli, a upravo o tome govori “Zadarska kristalna noć”.

U ovoj seriji, Dara i Budo, nakon pet decenija, kao brat Hrvat i sestra Srpkinja, srešće se u Zadru, gradu u kome se, ne tako davne, 1991. godine, mržnja Hrvata prema Srbima mogla gotovo opipati, prenosi Srpskainfo.

(SB)