Politika 05.04.2016.

“Šešelj vjerovatno posjeduje državljanstvo BiH”

ČITANJE: 1 minuta
Vojislav-Seselj

Nakon što je Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) prošle sedmice donio oslobađajuću presudu za Vojislava Šešelja, nakon čega je on postao slobodan čovjek, pojavile su se informacije da će lider srbijanskih radikala posjetiti BiH.

U razgovoru za Klix.ba ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ističe kako postoji mogućnost da se Šešelju zabrani ulazak u BiH, ali da to zavisi od procjene Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA).

“Postoji mogućnost da mu se zabrani ulazak, ali možda neće ni biti potrebe za tim, jer navodno od 1998. godine postoji odluka visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa koja zabranjuje Šešelju ulazak u BiH, ali tu informaciju još uvijek provjeravamo”, kazao je Mektić.

S druge strane provjeravaju se i informacije o tome da li Vojislav Šešelj ima državljanstvo BiH, a ukoliko se to potvrdi nijedna služba, ili ministarstvo Šešelju ne mogu zabraniti ulazak u BiH.

“Još uvijek čekamo zvaničnu potvrdu, ali najvjerovatnije da Šešelj ima državljanstvo BiH”, kazao je Mektić.

Neposredno nakon izricanja oslobađajuće presude Šešelj je najavio da će posjetiti Hrvatsku ali i BiH, gdje namjerava podržati ogranak Srpske radikalne stranke u Republici Srpskoj, uoči lokalnih izbora u našoj zemlji.

Lider srbijanskih radikala najavio je i dolazak u Sarajevo, a da li će do toga uistinu doći ostaje da se vidi.

(Klix)