Politika 06.04.2016.

Šešelj za Press: Prvo idem u Zagreb, a zatim stižem u RS!

ČITANJE: 6 minuta
seselj
Oslobađajuća presuda lideru SRS-a Vojislavu Šešelju došla je kao “kec na desetku” kako bi na vrijeme mogao da izvadi pasoš, pa da dan izborne ćutnje u Srbiji, provede u Zagrebu u posjeti hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

U intervjuu za Press Šešelj govori o svojoj, ali i o haškoj presudi Radovanu Karadžiću. Očekivano, podijelio je i svoja duboka osjećanja prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

– Sve mi se na njoj sviđa. Kad dođem u Zagreb, neka izbace krevet iz te odaje u kojoj ćemo biti i neka dušeke stave na pod. Zato što mojih 130 kilograma i njenih 120 nijedan krevet ne može da izdrži – kaže Šešelj.

Hoćete li tamo prvo da putujete?

– U Zagreb, već 21. aprila, kod moje drage Kolinde. Meni do sada nisu dali nigdje bez pasoša, ni u Republiku Srpsku, ni u Srpsku Krajinu, Federaciju BiH, na Kosovo i Metohiju, Makedoniju i Crnu Goru. Tamo gdje naša lična karta važi kao putna isprava, mene nisu puštali. A sad ću moći i sa ličnom kartom i u Republiku Srpsku. Možda dođem i na putu iz Zagreba.

Zašto je vaše oslobađanje najviše smetalo HDZ-u?

– Ne samo njima, zapalila se cijela Hrvatska. Morao sam da smijenim Ivu Josipovića pa onda i Zorana Milanovića, sad moram da smjenjujem Tomislava Karamarka i Tihomira Oreškovića. Pa ja se više bavim kadrovskom politikom u Hrvatskoj nego u Srbiji!

Zbog čega Stipe Mesić kaže da ste vi uspjeli da ispolitizujete Haški sud?

– Ja čega god se uhvatim, pobijedim.

Zašto niste gledali prenos izricanja vaše presude?

– Zašto bih gledao? Imao sam druge obaveze. Kod nas je izborna kampanja i imam obaveze. Putujem svakog dana i držim mitinge. Prije podne dajem intervjue. Očekujemo veoma dobar rezultat na izborima. I onda ću se zaista posvetiti Srpskoj radikalnoj stranci u RS na vašim lokalnim izborima.

Da li je moguće da u drugostepenom postupku Karadžiću smanje kaznu?

– Sve je moguće, a sve zavisi od političkih prilika. Moguće je da Rusi ulože veto na produženje mandata ovog rezidualnog mehanizma pa mogu i da ga puste.

Da li biste ga vi zastupali u drugostepenom postupku?

– Rado. Ranije je to tražio i general Ratko Mladić. To jednostavno ne bi bilo moguće, ne bi mi dozvolili.

Vi ste slobodan čovjek.

– Ajde vi to njima dokažite.

Ali oni su vas oslobodili.

– Znate ono kada je zec bježao iz Bosne, pa ga pitaju: “Što ti bježiš, pa ti nisi vo?”, a on kaže: “Dok ja njima dokažem da nisam vo, prošao voz.”

Na čemu biste zasnivali odbranu Radovana Karadžića?

– Imao bih drugačiji pristup odbrani od ovog koji ima. On je odlučio da se drži kao gospodin u sudnici, da ne ulazi u sukob sa sudijama, stalno ih je titulisao “uvažene ekselencije” i tako dalje. Ja to nikad ne bih radio. Čim sudija nešto zabrlja, ja odmah skačem i napadam. Ali, dobro. Možda je to stvar ličnosti i životnog iskustva.

Mislite li da presuda Karadžiću može izazvati negativne posljedice za Srpsku?

– Oni uvijek prijete. Zapad neprekidno insistira da se Srpska utopi u unitarnu BiH. To neprekidno traje i da nije ruske pomoći i podrške, možda bi oni to i obavili. Sjetite se u vrijeme državnog udara Biljane Plavšić koliko je nadležnosti predato centralnoj vlasti u Sarajevu. Čak i vojska predata! Vojska! A to je bio glavni cilj srpske delegacije u Dejtonu da se sačuva. Bilo je političara u RS koji su se nakon tog udara narednih i desetak godina nalazili na istaknutim funkcijama koje su popuštali pod ucjenama zapadnih sila da će i oni u Hag. I oni su u svemu popuštali. Sad Dodik pokušava da vrati te nadležnosti, ali slabo mu ide.

Nakon presude Karadžiću krenula je lavina priča o zahtjevu da Republika Srpska mijenja svoj naziv. Šta vi mislite o tome?

– To niko ne smije da dozvoli. Naziv koji je prihvaćen u Dejtonu nije moguće mijenjati bez revizije samog sporazuma, a mi Srbi ni po koju cijenu ne smijemo to da dopustimo. Naše je da se borimo i da vratimo oduzete nadležnosti. One su na silu otete.

Kakav epilog očekujete za Ratka Mladića?

– Nešto slično šta rade Radovanu Karadžiću. Odbrana iznosi čitav niz valjanih dokaza, uspjeli su da suzbiju mnoge laži oko Srebrenice kao i Karadžić. Posebno oko broja žrtava. Tamo jeste bio zločin, ali onaj “strijeljanje ratnih zarobljenika”, ali ne i zločin protiv čovječnosti, a pogotovo ne genocid.

Kako komentarišete poruku Mila Đukanovića koji vam je nakon oslobađajuće presude poželio sreću?

– Poručujem mu samo nek se odrekne NATO-a i EU i te vještačke crnogorske nacije. Ako se prikloni Rusiji, sve mu je oprošteno. Kao i Vučiću. Za Tomu Nikolića i dalje imam samo: “Kuš džukelo!”.

Kako vam je izgledalo hapšenje Florens Artman u Hagu?

– Kukala je sedam dana. Nije ni bila toliko. Bilo je prilično smiješno.

Kako komentarišete to što ste vi oslobođeni optužbe za udruženi zločinački poduhvat, a Karadžić koji se navodno udružio sa vama je osuđen?

– Nije on jedini. I Milan Martić je osuđen za isti zločinački poduhvat čiji sam ja navodni član. Ali to je sve moguće u Haškom tribunalu. Oni su izmislili koncept udruženog zločinačkog poduhvata, odnosno njihov sudija Muhamed Šahabudin, u drugom stepenu suđenja Dušku Tadiću. U prvom stepenu nisu ni znali za to. Sve je to protivpravno.

Šta ćete ako Serž Bramerc uloži žalbu?

– To je njegova stvar.

Kako vidite rezultate izbora u Srbiji i očekujete li da ćete ući u Skupštinu i Vladu?

– Ne samo da ćemo ući, već ćemo biti i veoma snažna politička partija. Već sada smo drugi po snazi. Nije daleko dan kad ćemo zaskočiti Vučića i naprednjake.

Kako komentarišete koaliciju Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka?

– To je koalicija šljama i ološa. Najgori izdajnici.

Kako to da tako zgodni tipovi nisu pokupili barem glasove žena?

– Kako zgodni tipovi? Za koju ženu su oni zgodni? Oni su možda zgodni za homoseksualce. Ni za jednu ozbiljnu ženu to nije zgodno. Pametna žena cijeni odvažnog, pametnog i čvrstog muškarca, a ne neke ženskastog izgleda i ponašanja.

Jeste li čuli da je Hans Ditrih Genšer, nekadašnji ministar inostranih poslova Njemačke, umro dan nakon vaše oslobađajuće presude?

– Genšer je veliki Hitlerov sljedbenik.

U posjeti Srbiji princ Čarls je rekao da ne zna da je Beograd ikada bombardovan. Šta mislite o tome?

– A ko je princ Čarls?

(Press)