Magazin 09.11.2015.

Šest nevjerovatnih ženskih izuma

ČITANJE: 2 minute
zena
Kada su u pitanju izumi koji su promijenili i obilježili istoriju prvo što nam padne na pamet su muška imena poput Tomas Edison, Nikola Tesla, Leonardo Da Vinci i Alfred Nobel.

Ali šta je sa ženama koje su svojim radom obilježile istoriju? Ako vam na pamet ne može pasti ni jedno ime donosimo 6 super izuma koje potpisuju isključivo žene

1. BRISAČI NA AUTOMOBILU

Mari Anderson se davne 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipka s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu poslije. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenije poslije danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo ni zamisliti bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

2. MONOPOLI

Elizabet Magi je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala ‘The Landlord's Game’ i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje s porodicom i prijateljima, ova dizajnerica igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekt koji donosi pohlepa i gramzivost.

3. SOLARNO GRIJANJE

Mađarica, Dr. Maria Telkes je odgovorna za prvi sistem grijanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grijanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena – arhitekta Eleanor Raymond.

4. PIVO

Iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi ko je doista prvi proizveo pivo kakvo s guštom pijemo u današnje vrijeme, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene. Naime prije 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnji piva.

Bila je to vještina koju su radile samo i isključivo pripadnice ljepšeg spola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama.

5. PROTIVPOŽARNE STEPENICE

Prve protivpožarne stepenice na vanjskoj strani zgrade koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale olakšati evakuaciju 1897. godine je izumjela Ana Konoli. Njenu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ova ideja se održala i do današnjeg dana.

6. PANCIRKA

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka izumjela je žena. Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je izumom pancirke, tačnije materijala koji se koristi u izradi istih. Izum je patentirala 1966. godine. Ali to nije bio njen jedini izum. U bogatoj 40 godina dugoj karijeri ova izumiteljica je patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u ‘Inventor's hall of Fame’.

(NN, zadovoljna.hr)