Biznis 21.03.2023.

“SET Trebinje 2023” – O ključnim pitanjima energetske budućnosti

ČITANJE: 2 minute

U Trebinju sutra počinje četvrti Samit energetske budućnosti “SET Trebinje 2023”, koji pod sloganom “Energetska stabilnost zapadnog Balkana” organizuju “Elektroprivreda Republike Srpske”, grad Trebinje i preduzeće “SET Trebinje”.

Samit će biti održan pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Prema najavi organizatora, na svečanoj ceremoniji otvaranja samita trebalo bi da se obrate predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović i direktor “Elektromreže Srbije” Jelena Matejić.

Otvaranje samita najavljeno je za 12.10 časova, nakon čega će uslijediti plenarna sesija “Ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju – uloga EU”, a potom devet panela tokom tri dana trajanja samita, odnosno do petka, 24. marta, kada se ovaj skup završava.

Odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti učesnici Samita će na panelima imati priliku da čuju od gotovo 40 vodećih lidera u elektroindustriji iz zemalja regiona.

Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti zakonodavstva u državama regiona u ovoj oblasti sa direktivama EU, energetskom politikom i procesom integracije.

Stručnjaci će na panelima razgovarati i o razvoju energetske infastrukture, povezivanju u regionu, kako se nositi sa visokom cijenama energije u regiji, dekarbonizaciji, bezbjednosi energetskog sektora, kao i o održavanju energetskih postrojenja.

“Trendovi decentralizacije, digitalizacije i elektrifikacije veliki su potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema. Sve veći udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahtjeve na ubrzani razvoj samog sistema”, ističe se u saopštenju.

U rad Samita uključeni su doslovno svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Istovremeno, kako se navodi, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdjevačima postaje teško zadovoljavati sve promjenjiviju ponudu i potražnju.

Upravo u vezi sa tim u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rješenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mjere energetske efikasnosti.

Samit će biti održan u Kulturnom centru Trebinje.

(Srna/A.M.)