Magazin 09.02.2016.

Sevdalinke: Kako su nastale pjesme uz koje se pjeva i plače

ČITANJE: 2 minute
Untitled
Najbolju definiciju sevdaha dao je jedan devetogodišnjak koji je rekao: “Sevdah je kad moj otac pjeva i plače”.

Iz sevdaha su nastale i sevdalinke i to preplitanjem osmanske i slovenske kulture. Vremenom sevdalinke su postale biser tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine.

Sam naziv sevdalinka nastao je od arapske riječi “sawda” što znači “crna žuč”, a u turskom jeziku ovaj pojam se veže za melanholično raspoloženje. Sevdah je predstavljao način života u BiH, koji je bio opušten i bez žurbe.

Tačnih podataka kada je nastala sevdalinka nema, ali istraživanja pokazuju njeno postojanje još od XVI vijeka. Prvi podaci o sevdalinci se nalaze u hronici Mula Mustafe Bašeskije iz 1780. godine. Najstariji tekstualni zapis sevdalinke se nalazi u Erlagenskom rukopisu koji je 1925. godine pronašao prof. Gerhard Gesman.

Kada su Osmanlije osvojile Bosnu došlo je do novog načina života i tada dolazi do procvata ovog muzičkog žanra. Sevdalinke su svirali isključivo muškarci, koji su svirali na instrumentu koji se zove saz.

Saz je instrument iz grupe tambura. Pjevalo se prefinjeno i zanosno. Žene su sevdalinku pjevale bez instrumentalne pratnje u kućama, a kao instrument često su koristile tepsiju. Jedna žena bi pjevala, a druga okretala tepsiju u ritmu. Ovo vrijeme se smatra “zlatnim dobom sevdalinke”.

Dolaskom Austrougara 1878. godine saz zamjenjuje harmonika, a sevdalinke se sviraju po kafanama. Iz ovog vremena potiču i prvi tonski zapisi sevdalinki. Poznati romski pjevači i svirači su sevdalinku prenijeli po cijelom Balkanu.

sevdalinka

Nakon Drugog svjetskog rata i osnivanjem Radio Sarajeva prve zvijezde sevdalinke koje su ostavile trajni pečat su: Zaim Imamović, Safet Isović, Himzo Polovina, Beba Selimović, Zehra Deović, Nada Mamula i drugi.

Devedesetih godina sevdalinka počinje da se kombinuje sa drugim muzičkim žanrovima i postaje prepoznatljiva u cijelom svijetu.

Dvadesetprvi vijek i brzi način života su ugasili sevdah i sevdalinke u Bosni. Međutim Sarajlije su odlučile da rehabilituju sevdah i u Sarajevu su otvorili Kuću sevdaha.

https://youtu.be/UT9vRDZOgJc

(Bastabalkana.com)