Vijesti 17.12.2018.

SEZONA BOLJA OD PRETHODNIH Većina Banjalučana zadovoljna grijanjem

ČITANJE: 3 minute

Grijna sezona u Banjaluci je u punom jeku, a prema dosadašnjim iskustvima većine korisnika biće bolja i kvalitetnija od prethodnih.

“Ja sam grijanjem prezadovoljna iako sam po prirodi zimogrožljiva. Zaista nemam nikakve primjedbe, kako ove, tako ni nekoliko sezona unazad”, kazala nam je Jelena Lakić iz Ulice Petra Rađenovića u Novoj varoši.

Njeno mišljenje dijeli i Marina Puljić, koja stanuje u Ulici Živojina Mišića u naselju Borik.

“Ove godine je još toplije i bolje. Zasad je odlično i nadam se da će se tako i nastaviti, a koliko sam upućena ni ostali stanari nemaju primjedbe”, kazala je ona.

To nam je potvrdio Andrej Erak, takođe mještanin ovog naselja, koji nam kaže kako je ranije situacija po pitanju kvaliteta grijanja bila šarolika.

“Iako smo blizu toplane, kvalitet grijanja se u posljednjih deset godina izgubio pa se sada polako vraća. Generalno, grijanje je dobro i niko se ne žali previše”, kazao je Erak.

Tanasije Sofrenović iz Ulice majke Jugovića pod Starčevicom kaže kako dobro grijanje ima godinama te da se to sada i nastavilo.

“Posebno je dobro to što su radijatori topli cijelu noć. Ono što je naša prednost je i to što je na zgradi dobra izolacija pa se energija ne rasipa previše”, kaže Sofrenović.

Ipak, i pored mnogobrojnih dobrih primjera, nisu svi zadovoljni kvalitetom grijanja ove zime.

“Ne mogu reći da sam zadovoljna grijanjem, jer je ono veoma loše. Problemi traju previše dugo, a ja svoje obaveze redovno plaćam. U kuhinji, koja je najtoplija prostorija u stanu, temperatura je u prosjeku oko 19 stepeni, dok se u dnevnoj sobi ne može bez ćebeta. Za vikend su malo bolje grijali, što znači da mogu kada hoće”, kazala nam je Mirjana Šarić iz Obilićeva.

Iz preduzeća “Eko-toplane” ne spore da postoje problemi, ali i dodaju kako je to tek u manjem broju slučajeva.

“Toplifikaciona mreža grada stara je više od 45 godina, tako da su pojedini dijelovi u veoma lošem stanju, a naše aktivnosti i sredstva su usmjereni na otklanjanje ovih nedostataka. S obzirom na činjenicu da je u pitanju veoma zahtjevan i obiman posao, rješavanje ovih problema je dugotrajan proces, posebno imajući u vidu činjenicu da je pojedine dijelove sistema daljinskog grijanja potrebno u potpunosti rekonstruisati. U svakom slučaju, nastojimo da brzim reakcijama saniramo kvarove u najkraćem mogućem roku. Sve tehničke ekipe su konstantno na terenu i rade na osposobljavanju mreže, kako bi korisnici imali urednu i redovnu isporuku toplotne energije”, kažu oni.

Napominju da je održavanje unutrašnjih instalacija, kao i zajedničkih unutrašnjih instalacija u nadležnosti samih korisnika odnosno ZEV-ova, a da se većina zaprimljenih reklamacija u prethodnom periodu odnosila upravo na kvarove na ovim dijeliovima toplotnih instalacija, zbog čega korisnici u pojedinim slučajevima nisu bili zadovoljni kvalitetom grijanja.

“Ipak, i u tim slučajevima naše tehničke ekipe pristupaju rješavanju i ovih problema, jer želimo da obezbijedimo što veći komfor i neometanu isporuku toplotne energije. Nažalost, ovakvi slučajevi nisu rijetkost, a oduzimaju mnogo vremena ekipama na terenu”, zaključili su u “Eko-toplanama” Banjaluka.

(Nezavisne)