Magazin 17.07.2020.

SFF otvara film “Koncentriši se, baba” reditelja Pjera Žalice

ČITANJE: 2 minute

Svjetska premijera filma “Koncentriši se, baba”, reditelja Pjera Žalica, otvoriće 26. Sarajevo film festival koji je u planu da se održi od 14. do 21. avgusta.

Žalica kaže da je ovo treći put da njegov film otvara Sarajevo film festival.

“Sa takvim iskustvom trebalo bi da mi je to rutina. Ali nije. Trema je ista kao i prvi put, jer je ovaj festival jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast. Nadam se da smo napravili film koji je na nivou veličine događaja” kaže Žalica.

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine kada se brojna porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke.

Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane, što prouzrokuje spletke, prevare i svađanja oko nasljedstva koje će ostati iza nje, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu.

Uloge u filmu ostvarili su glumci Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac, prenosi Telegraf.

Film su producirali Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

Kako organizatori festivala ističu sigurnost i zdravlje gostiju i zaposlenih je prioritet.

Iz organizacije poručuju da će Festival biti održan u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka.

“Ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definisanih smernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gde smo dužni da održavamo fizičku distance”, navode iz organizacije.

(A.M/banjaluka.net)