Politika 25.09.2015.

Sijarto Milanoviću ostavi Srbe i Mađare na miru!

ČITANJE: 4 minute
sijarto
Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto poručio je sinoć hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da ostavi i Srbe i Mađare na miru, da vlade Srbije i Mađarske nikada nisu imale dogovor oko smjera u kojem će se kretati migranti, te da predizbornu kampanju vodi unutar Hrvatske.

– Razumijem da je u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja, pa imam samo jedan zahtjev hrvatskom premijeru, a to je da nas ostavi na miru. I Srbe i Mađare po tom pitanju. Mi nećemo da glasamo na hrvatskim izborima i nas ne mora da uvjerava u bilo šta, već neka predizbornu kampanju vodi unutar granica Hrvatske- rekao je Sijarto u intervjuu za Tanjug.

Upitan da li su tačne optužbe Milanovića da Mađarska i Srbija imaju dogovor da usmjeravaju migrante u Hrvatsku, Sijarto tvrdi da Mađari nikada nisu imali konsultacije o tome u kom smjeru će migranti iz Srbije ići.

– Nikada nismo imali dogovor sa Vladom Srbije oko rute migranata. Niti bilo šta vezano za Hrvatsku. Zašto bi to radili? Kad se sretnemo sa članovima Vlade Srbije ili premijerom Aleksandrom Vučićem, pričamo o našoj saradnji  a ne o Hrvatskoj, zašto bi?!-  rekao je Sijarto.

On je istakao da je ultimatum koji je Hrvatska postavila srpkim vlastima, da ako ne pošalju migrante u Mađarsku, Hrvatska neće da otvori granične prelaze, apsolutno protiv evropskih vrijednosti, solidarnosti i ponašanja.

Na pitanje da li bi Hrvatska zbog toga mogla da bude kažnjena od  EU, on je odgovorio:

– Oni se ne ponašaju u skladu sa EU pravilima, sa Dablinskim pravilima. Hrvatska i ne registruje migrante koji ulaze na njihovu teritoriju, i ne ponašaju se u skladu sa međunarodnim konvencijama, prema kojima bi  EU trebalo da tretira migrante. Oni ih samo dostave Mađarskoj- rekao je Sijarto.

Sijarto je rekao da sada čeka da se završi predizborna kampanja u Hrvatskoj.

– Nadam se da će tada nivo emocija biti niži, kao i da će se nakon izbora sljedeći premijer Hrvatske baviti Hrvatima a ne Mađarskom- rekao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije podsjeća da je prije nekoliko nedjelja rekao da su politički odnosi Mađarske i Hrvatske dobri, ali je, kako sada primjećuje, “očigledno bio previše optimističan u to vrijeme”.

– Trebalo bi da budemo strateški partneri, jer smo pomogli Hrvatskoj mnogo da se pridruži EU, a ovo nije prikladno ponašanje. Trebalo bi da imamo mnogo bolje odnose kad se uzme u obzir ekonomija, trgovina, ali ovaj vrlo nizak nivo političkih odnosa će naškoditi, na žalost, i drugim vidovima saradnje- rekao je on.

Prema njegovim riječima, bilo je nefer kritika koje je Milanović uputio Mađaskoj, a da nije proveo vrijeme prigovarajući  Mađarskoj  tokom protekle nedjelje, možda mu ne bi sistem za tretiranje migranata kolabirao za 24 sata.

– On je prigovarao da ne tretiramo migrante dobro i da naš sistem nije operativan. A za 24 sata se pokazalo da oni ne mogu da ispoštuju EU regulative po tom pitanju. I onda je demonstrativno najavio da neće poštovati EU pravila i da će poslati u Mađarsku grupu od 1.000- 2.000 – 3.000 ljudi bez prethodnog obavještenja da bar imamo vremena da se pripremimo. To nije evropsko ponašanje- rekao je on.

Sa druge strane, sa Srbijom nikad nismo imali tako dobre i efiksne odnose kakve imamo sada. A mnogo smo radili kako bi to postigli. Naša dva premijera su se posebno potrudila, dva ministra spoljnih poslova takođe- rekao je Sijarto.

On je ukazao da je sada važno istaći da je zbog problema migranata i situacije na granici lako moglo da se dođe u situaciju da Srbija i Mađarska dođu u konflikt, ali pošto su odnosi jako dobri to se nije dogodilo.

– Nije bilo političkog konflikta Mađarske i Srbije. Sada vidite da postoji politički konflikt Hrvatske i Mađarske, rumunski premijer nas je pominjao, ali nema negativnih komentara  sa srpske strane, a ni obrnuto- ističe on.

Kako je naglasio, mađarski premijer Viktor Orban intervenisao je u evropskom savjetu hvaleći napore Srbije i Mađarska je inicirala da se to stavi u tekst zaključaka, ali na žalost takva odluka nije donijeta.

– I bez obzira na to što nije u tekstu, to je činjenica i to što Srbija radi mora da bude poštovano- rekao je on.