Magazin 02.07.2016.

Simboli patriotizma: Trobojka s petokrakom i ratne zastave u istom stroju

ČITANJE: 2 minute

Trobojke sa petokrakom i replike ratnih zastava Vojske RS, HVO i Armije RBiH samo su dio šarolikog asortimana u radionici Duška Pejakovića u Čelincu kod Banjaluke.

Znamenja kod njega naručuju i partizani i veterani ratova iz devedesetih, te razna udruženja i navijačke grupe iz cijele BiH, od Mostara do Gradiške, ali i institucije RS, političke partije i strani diplomati.

Zastave iz Pejakovićeve štamparije mogu vidjeti ne samo na stadionima i vašarima, nego i u zdanju Narodne skupštine RS i u domovima čelinačkih gastarbajtera i iseljenika od Kanade do Australije.

Sve mušterije su dobrodošle, pod uslovom da uslugu uredno plate, ali izuzetaka, ipak ima.

– Nikad ne bih štampao zastavu ili majicu sa uvredljivom porukom, nema para kojima se to može platiti – kaže Pejaković.

U njegovoj radionici često se štampaju zastave sa šahovnicom, koje neki Čelinčani, napola u šali, nazivaju ustaškim, ali Pejaković tvrdi da u tim znamenjima nema „ničeg spornog“.

-To su replike istorijskih zastava bivšeg HVO i bivše Herceg Bosne – kaže kratko.

Priča da su se u njegovoj kancelariji sretali lideri različitih grupa, ali da nikad nije bilo incidenata. Stare mušterije mu poslove naručuju internetom, ali problema sa plaćanjem nije imao, jer radi „na obraz“.

d87b5d5abc03b38b371a312d7bcb5f8d

Od svih klijenata najinteresantniji su mu oni koje sebe nazivaju četnicima.

– Tih grupa ima mnogo, svi imaju različite zastave i svako od njih tvrdi da je baš njegova prava, izvorna – kaže Pejaković.

Prva zastava koju je Pejaković štampao bila je zastava Prve lake čelinčke brigade Vojske RS iz 1993. Od tada napravio je na stotine zastava sa najrazličitijim simbolima, dužine od pola metra, do čak 60 metara, kolika je bila najveća navijačka zastava iz njegove radnje.

– Štampao sam čak i jednu rusku nacionalističku zastavu; mnogo je šarena i neobična. Naručili su je, preko ruskih diplomata, navijači uoči fudbalske utakmice Srbija – Rusija prije šest godina – priča Pejaković.

Iako među njegovim mušterijama ima i političkih stranaka, čelinački štampar od predizborne kampanje ne očekuje mnogo. Više mu zarade, kaže, donose maturanti i navijači nego svi izborni štabovi zajedno.

Mladi bogoslovi, koji su maturirali 2004. u Sremskim Karlovcima naručili su majice sa portretima svojih kolega i profesora, među kojima su i vladike Srpske pravoslavne crkve.

Rekordan pazar za Dan Republike

Da politika može biti dobra za biznis, pokazalo se uoči posljednjeg Dana Republike Srpske.

Zbog odluke Ustavnog suda BiH, kojom je ovaj praznik osporen, pred 9. januar potražnja je bila veća nego ikad, pa je Pejaković odštampao i prodao više od 700 zastava RS.

(Euroblic)