Siniša Golić (PDP): Mogući novi gradonačelnik Brčkog biće opet Srbin

Na sljedećoj sjednici Skupštine Brčko distrikta, koja treba da se održi 10. novembra, mogla bi da bude otklonjena dilema da li će aktuelni gradonačelnik Siniša Milić (SNSD) ostati na funkciji ili će biti uspostavljena nova poslanička većina, sa drugim kandidatom za ovu poziciju.

Nakon posljednjih lokalnih izbora 2016. godine, vlast u Brčkom, čiji parlament ima 31 člana, formirali su koalicija SDS – NDP (pet mandata), SNSD (4), SDA (4), SBB (2), Stranka za BiH (1), HDZ BiH (3) i dva poslanika nacionalnih manjina. Dakle, većinu čini 21 poslanik, dok je u opoziciji 10 poslanika – Socijalistička partija (dva mandata), PDP (1), Brčanski demokratski pokret (2), SDP (2), DF (1) i HSS (2).

Partija demokratskog progresa je na izborima u Distriktu nastupala u koaliciji sa Naprednom Srpskom i taj savez je, sa 2.754 glasa, prvobitno dobio dva poslanika – Sinišu Golića (PDP) i Zorana Kokanovića. Međutim, Kokanović je krajem marta 2017. iz Napredne Srpske prešao u Socijalističku partiju, ali je zadržao opozicioni stav.

Siniša Golić, predsjednik Opštinskog odbora PDP-a i poslanik ove stranke u Skupštini Brčko distrikta, u izjavi za srpskainfo.com, objašnjava da je kriza vlasti u ovoj sredini konstantna u posljednja dva saziva.

„Sadašnja faza krize je ipak specifična, jer je generisana iznutra, od pojedinaca koji su dio vlasti. Njihov sukob ima finansijsku pozadinu, ali se nastoji predstaviti kao nacionalni. U svakom slučaju, glavni uzrok tenzija jeste to što je riječ o neprincipijelnoj koaliciji. Recimo, kada su u pitanju srpske stranke, ne znam da li u RS postoji grad ili opština gdje su SNSD i SDS zajedno u vlasti, a ovdje jesu“, kaže Golić.

Inače, sukobi unutar većine u Brčkom, koji traju već duže vrijeme, kulminirali su sredinom prošlog mjeseca, kada je gradonačelnik Siniša Milić sa pozicije savjetnika smijenio Ismeta Dedeića (SBB), uz kojeg su stali svi bošnjački predstavnici. Nakon toga su učestale nezvanične procjene da SNSD i SDA nastoje da istisnu jedni druge iz vlasti, te da SNSD-u nedostaju dva poslanička glasa za takvu zamisao, dok SDA pokušava da obezbijedi još četiri ruke. Ipak, ovakav odnos snaga je provizoran i podložan promjenama, budući da, kako kažu poznavaoci lokalnih prilika, „ovih dana u Brčkom pregovara svako sa svakim“, a sve to odvija se i uz zaoštravanje odnosa SNSD-a i dijela SDS-a.

Prekompozicija većine u Brčkom ne može se ostvariti etničkom majorizacijom, pošto svaka vladajuća koalicija mora da ima adekvatnu tronacionalnu strukturu. Zbog toga Golić, odgovarajući potvrdno na pitanje da li je PDP zainteresovan za ulazak u eventualnu novu vlast, odbacuje tezu koja je u posljednje vrijeme mogla da se čuje u Banjaluci – da bi na taj način bilo razbijeno srpsko jedinstvo.

„Rasplet je još neizvjestan, ali smatram da su veće šanse da gradonačelnik Siniša Milić bude smijenjen, nego da ne bude. Šta god da se desi, nema nikakvog osnova da se poteže priča o patriotama i izdajnicima, jer će i potencijalni novi gradonačelnik sigurno biti Srbin“, kaže Golić.

Mada se zakulisni kontakti stranaka u kojima se razmatraju nova savezništva odvijaju u ambijentu naglašenije nacionalne retorike, upućeni u situaciju u Distriktu tvrde da je sve „zapelo“ zbog novca, te da su trenutno dva glavna povoda za „nadgornjavanje“ – iznos novog kreditnog zaduženja za Luku Brčko i izmjene zakona kojim se reguliše naplata parkinga.

Naš sagovornik smatra da to nije nikakva novost u Brčkom, pošto je riječ o lokalnoj zajednici koja raspolaže značajnim finansijskim sredstvima.

„Budžet Distrikta je oko 200 miliona maraka. To je veliki novac. U proteklom periodu bilo je niz afera povezanih sa raznim projektima. Sve to govori, bez obzira na spinovanja, da su i sada, nažalost, lični interesi pojedinaca iznad opšteg dobra građana“, zaključuje Siniša Golić, prvi čovjek PDP-a u Brčkom.

(S. Bižić/ srpskainfo.com)

ŠUKALO: Vladajuća većina sprečava razrješenje predmeta Dragičević

Odbijanjem uvrštavanja u dnevni red Izmjena Zakona o krivičnom postupku i Zakona javnim tužilaštvima, vladajuća većina je stala u zaštitu kriminala i tajkuna, tvrdi Adam Šukalo, predsjednik neformalnog antikorupcionog tima Narodne skupštine RS na pres konferenciji koja je upravo završena.

BESPLATAN KAMP Stotinu djece iz Banjaluke uživalo u Grčkoj

Stotinu djece uzrasta od devet do 14 godina iz Banjaluke, među kojima 60 članova Radničkog kulturno-umjetničkog društva “Pelagić” boravili su u Dječjem kampu “Skuras” na grčkom poluostrvu Halkidiki od 7. do 15. juna, a ovakav projekat biće realizovan i naredne godine.

Gradonačelnik sa direktorima škola, počinje sanacija…

Grad Banja Luka je rebalansom budžeta obezbijedio 200.000 KM za sanaciju osam banjalučkih osnovnih škola, te 140.000 za sanaciju krova Tehničke škole, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnjeg sastanka sa direktorima ovih škola.