Magazin 27.10.2016.

Sinoć otvoren novi izložbeni prostor u Banskom dvoru

ČITANJE: 2 minute

U Kulturnom centru Banski dvor sinoć je otvorena izložba pod nazivom „10 godina vrhunskog zvuka“, posvećena Demofestu, jednom od najznačajnih muzičkih festivala na Balkanu. Ujedno, otvaranjem ove izložbe, u funkciju je stavljen novi izložbeni prostor u Banskom dvoru.

Izložbu je svečano otvorio odlazeći gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji je rekao da je prostor u kojem je otvorena izložba preuređen i adaptiran, tako da je Banjaluka bogatija za još jedan važan izložbeni prostor.

– Demofest je svakako jedan od najznačajnih kulturnih događaja u našem gradu, a izrastao je u jedan od vodećih festivala u regiji. Izložba nas vraća deceniju unazad i možemo da vidimo kako je to izgledalo kroz sve ove godine trajanja festivala, a Grad Banjaluka je uvijek podržavao Demofest – istakao je Gavranović.

gavranovic-banski-dvor

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Milorad Petrić, izjavio je da na drugom spratu Banskog dvora nikada nisu bili izložbeni saloni, već kancelarije, dok se u vrijeme bana Milosavljevića, tu nalazila njegova spavaća soba.

– Troškovi uređenja ovog prostora su namireni iz tekućeg održavanja, odnosno nije bilo nikakvih vanrednih troškova. Zadovoljstvo nam je da večeras ovdje imamo izložbu posvećenu Demofestu, a vjerujem da će Demofest dobiti i prestižnu evropsku nagradu za koju je nedavno konkurisao – kazao je Petrić.

Ovom događaju prisustvvao je i novoizabrani gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić. On je naglasio da Banski dvor mora da bude epicentar kulturnih dešavanja, a da je Demofest brend našeg grada.

– Objekat Banskog dvora zaslužuje fizičku rekonstrukciju, što predstavlja veliko ulaganje. Konceptualno, trebalo bi ga više otvoriti, kako bi tu svoje mjesto našli i likovni umjetnici, kao i ljudi iz alternativnih grana umjetnosti. Što se tiče Demofesta, riječ je o regionalnom brendu i grad bi trebalo da ga njeguje i da se uključi u njegovu promociju, da učestvuje u samoj organizaciji, kako bi taj događaj bio nešto poput Egzita, Nišvila ili drugih festivala – zaštitini znak pop ili rok kulture – rekao je Radojičić.

igor

Inače, novi izložbeni salon u banskom dvoru je površine oko 470 kvadratnih metara i sastoji se od tri salona, koji nose imena: Salon bana Svetislava Tise Milosavljevića, Salon fotografije i Salon banova Vrbaske banovine.