Sinu Zdravka Mamića na računima u BiH blokirano 2,5 miliona KM

sin zdravka mamica
Istražioci su blokirali imovinu i bankovne račune sina Zdravka Mamića, Marija Mamića i s njim povezanih fizičkih i pravnih osoba u Bosni i Hercegovini, a riječ je o sredstvima od 2.559.735 KM, objavio je „Jutarnji list“.

Blokadu je, na prijedlog USKOK-a, putem međunarodne pravne pomoći tražio zagrebački Županijski sud.

Dok Zdravko I Mario Mamić, kao i dvojica suokrivljenih istarskih privrednika u aferi izvlačenja više od 10 miliona evra iz Dinama, u Remetincu čekaju konačnu odluku o tome hoće li uz kauciju biti pušteni na slobodu, hrvatske vlasti nastavljaju blokadu njihove imovine.

U Hrvatskoj im je ranije blokirana imovina, mahom nekretnine vrijedne više desetina miliona, a u pretresima im je zaplijenjeno ukupno oko 600.000 evra.

U BiH, kako piše taj list,  blokirana su tri bankovna računa, privatni račun Marija Mamića, poslovni račun njegove firme Sport Servis MM iz Ljubuškog, kao i račun 32-godišnjeg Marka Kravića, odgovorne osobe u pomenutoj firmi.

Saznanja da se na tim računima nalaze značajna sredstva, koja se povezuju sa sumnjivim transakcijama, stigla su od SIPA.

Oni su preko Ureda za sprečavanje pranja novca Hrvatske obavijestili hrvatske istražne organe da Mario Mamić na računu u jednoj poslovnoj banci u BiH ima nešto više od 300.000 evra, koje mu je uplatila njegova tamošnja firma Sport Servis MM.

Ono što je nadležnima bilo sumnjivo je da je Mamićev Sport Servis primao uplate, među ostalim, i od off shore kompanije Rasport Menagement AG iz Švajcarske, jedne od off shore firmi preko kojih je, prema optužbama USKOK-a, izvlačen novac iz Dinama.

Riječ je o firmi koja je navodno posredovala u transferima Eduarda da Silve u Arsenal i dovođenju Marija Mandžukića I njemačkog vratara Georga Kocha u Dinamo.

USKOK tvrdi da nikakvog posredovanja nije bilo, već da su ti transferi samo iskorišteni kao fiktivno pokriće za izvlačenje novca iz Dinama.

Dinamo je Rasport Menagementu isplatio ukupno oko 14 miliona kuna, a istražitelji smatraju da se iza te firme krije upravo Mario Mamić.

Jedan od argumenata za takvu optužbu je i dokument zaplijenjen prilikom pretresa, a iz kojega proizlazi da je sadašnji igrač Real Madrida Mateo Kovačić u junu prošle godine imenovao “Marija Mamića iz Rasport Menagementa kao svog punomoćnika”.

Osim toga, i na računu samog Sport Servisa blokirano je oko 600.000 KM.

Taj je novac nedavno je trebao biti isplaćen na račun Marka Kravića u vidu pozajmica. No, Finansijsko-obavještajna jedinica BiH privremeno je obustavila tu transakciju kao sumnjivu i prije zahtjeva za blokadom iz Hrvatske.

Isto se dogodilo i s računom samog Marka Kravića. SIPA je stopirala je isplatu čak 1,4 miliona KM s tog računa smatrajući tu transakciju spornom i sumnjivom. Radilo se, naime, o sredstvima koja su se na njegov račun slila s računa Sport Servisa MM. I taj je iznos u međuvremenu blokiran.

Ove blokade bankovnih računa bitne su kako bi se osigurala moguća naplata protupravno stečene imovinske koristi na kraju postupka. Međutim, čini se da su istražitelji ovime ujedno došli i do konkretnih dokaza za optužbu da je novac izvučen iz Dinama završio ne samo na računima off shore firmi, nego I da se vratio članovima porodice Mamić.

(Nezavisne.com)

Reprezentacija Regiona za osobe sa Daunovim sindromom odigrala utakmicu u Banjaluci 

Osobe sa Daunovim sindromom kreću u nove pobjede! Reprezentacija BiH, Srbije i Crne Gore, tokom priprema za Evropsko prvenstvo za osobe sa Daunovim sindromom u malom fudbalu, odigrala je u Banjaluci utakmicu sa funkcionerima i ministrima. Reprezentacija Regiona bivše Јugoslavije za osobe sa Daunovim sindromom odigrala je u Banjaluci utakmicu koja je i priprema za

Auto udario djevojčicu na pješačkom prelazu u Banjaluci

Večeras se u ulici Branka Popovića u Banjaluci dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo maloljetno lice. Nezgoda se dogodila na obilježenom pješačkom prelazu u blizini tržnog centra “Bingo” i u njoj su učestvovali M.M. sa putničkim automobilom marke “Fiat” i maloljetno lice. Kako nezvanično saznajemo radi se o djevojčici koja nije životno ugrožena. Na

Zagreb i u drugoj utakmici bolji od Borca

Rukometaši PPD Zagreba pobijedili su i u drugoj prijateljskoj utakmici Borac M:tel. Učesnik Lige šampiona danas je u banjalučkoj dvorani “Borik” slavio rezultatom 31:29 (14:15), a susret je objema ekipama bio dobar test za nastavak sezone. Najefikasniji u gostujućem timu bili su Miloš Božović sa sedam golova i Ante Gadža sa šest, a u Borcu

SKUP PODRŠKE POSLANICIMA ISPRED SP: Zaustaviti cijepanje stranke 

Skup podrške Klubu poslanika Socijalističke partije u NSRS održan je ispred prostorija partije u Banjaluci u organizaciji članova i simpatizera SP iz najvećeg grada Srpske. Organizatori skupa pozvali su i predsjednika stranke Petra Đokića da im se obrati i javno obrazloži poslednja dešavanja u SP, ali lider Socijalista nije došao na skup. Okupljenima su se obratili

Selak najavio dolazak na sjednicu Glavnog odbora SP u Doboju

Poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Goran Selak najavio je dolazak na sutrašnju sjednicu Glavnog odbora partije u Doboju, iako nije pozvan. Selak je pozvao na jedinstvo u partiji u cijeloj Republici Srpskoj i poručio da članovi SP-a neće dozvoliti cijepanje partije. On je rekao i da su na današnji skup u Banjaluci, koji su

RS dobija Fond za nauku i inovativnost

Vlada Republike Srpske planira da sljedeće godine osnuje Fond za nauku i inovativnost Republike Srpske, što je samo jedna od planiranih aktivnosti ka uspostavljanju efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u RS. Sličnu državno organizaciju ima Srbija, koja je Fond za nauku Republike Srbije osnovala u januaru prošle godine sa ciljem obezbjeđivanja uslova za

SKUP PODRŠKE JEDINSTVU SP “Nije partija jedan čovjek, partija smo svi mi”

Simpatizeri i članovi Socijalističke partije organizovali su skup podrške jedinstu SP, narodim poslanicima SP i Gradskom odboru SP Banjaluka.  Organizatori pozivaju predsjednika GO i narodnog poslanika Gorana Selaka i predsjednik stranke Petra Đokića da ima se obrate. – Nije partija jedan čovjek, partija samo svi mi – poručio je Selak. (Srpskainfo)