Sinu Zdravka Mamića na računima u BiH blokirano 2,5 miliona KM

sin zdravka mamica
Istražioci su blokirali imovinu i bankovne račune sina Zdravka Mamića, Marija Mamića i s njim povezanih fizičkih i pravnih osoba u Bosni i Hercegovini, a riječ je o sredstvima od 2.559.735 KM, objavio je „Jutarnji list“.

Blokadu je, na prijedlog USKOK-a, putem međunarodne pravne pomoći tražio zagrebački Županijski sud.

Dok Zdravko I Mario Mamić, kao i dvojica suokrivljenih istarskih privrednika u aferi izvlačenja više od 10 miliona evra iz Dinama, u Remetincu čekaju konačnu odluku o tome hoće li uz kauciju biti pušteni na slobodu, hrvatske vlasti nastavljaju blokadu njihove imovine.

U Hrvatskoj im je ranije blokirana imovina, mahom nekretnine vrijedne više desetina miliona, a u pretresima im je zaplijenjeno ukupno oko 600.000 evra.

U BiH, kako piše taj list,  blokirana su tri bankovna računa, privatni račun Marija Mamića, poslovni račun njegove firme Sport Servis MM iz Ljubuškog, kao i račun 32-godišnjeg Marka Kravića, odgovorne osobe u pomenutoj firmi.

Saznanja da se na tim računima nalaze značajna sredstva, koja se povezuju sa sumnjivim transakcijama, stigla su od SIPA.

Oni su preko Ureda za sprečavanje pranja novca Hrvatske obavijestili hrvatske istražne organe da Mario Mamić na računu u jednoj poslovnoj banci u BiH ima nešto više od 300.000 evra, koje mu je uplatila njegova tamošnja firma Sport Servis MM.

Ono što je nadležnima bilo sumnjivo je da je Mamićev Sport Servis primao uplate, među ostalim, i od off shore kompanije Rasport Menagement AG iz Švajcarske, jedne od off shore firmi preko kojih je, prema optužbama USKOK-a, izvlačen novac iz Dinama.

Riječ je o firmi koja je navodno posredovala u transferima Eduarda da Silve u Arsenal i dovođenju Marija Mandžukića I njemačkog vratara Georga Kocha u Dinamo.

USKOK tvrdi da nikakvog posredovanja nije bilo, već da su ti transferi samo iskorišteni kao fiktivno pokriće za izvlačenje novca iz Dinama.

Dinamo je Rasport Menagementu isplatio ukupno oko 14 miliona kuna, a istražitelji smatraju da se iza te firme krije upravo Mario Mamić.

Jedan od argumenata za takvu optužbu je i dokument zaplijenjen prilikom pretresa, a iz kojega proizlazi da je sadašnji igrač Real Madrida Mateo Kovačić u junu prošle godine imenovao “Marija Mamića iz Rasport Menagementa kao svog punomoćnika”.

Osim toga, i na računu samog Sport Servisa blokirano je oko 600.000 KM.

Taj je novac nedavno je trebao biti isplaćen na račun Marka Kravića u vidu pozajmica. No, Finansijsko-obavještajna jedinica BiH privremeno je obustavila tu transakciju kao sumnjivu i prije zahtjeva za blokadom iz Hrvatske.

Isto se dogodilo i s računom samog Marka Kravića. SIPA je stopirala je isplatu čak 1,4 miliona KM s tog računa smatrajući tu transakciju spornom i sumnjivom. Radilo se, naime, o sredstvima koja su se na njegov račun slila s računa Sport Servisa MM. I taj je iznos u međuvremenu blokiran.

Ove blokade bankovnih računa bitne su kako bi se osigurala moguća naplata protupravno stečene imovinske koristi na kraju postupka. Međutim, čini se da su istražitelji ovime ujedno došli i do konkretnih dokaza za optužbu da je novac izvučen iz Dinama završio ne samo na računima off shore firmi, nego I da se vratio članovima porodice Mamić.

(Nezavisne.com)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji