Sinu Zdravka Mamića na računima u BiH blokirano 2,5 miliona KM

sin zdravka mamica
Istražioci su blokirali imovinu i bankovne račune sina Zdravka Mamića, Marija Mamića i s njim povezanih fizičkih i pravnih osoba u Bosni i Hercegovini, a riječ je o sredstvima od 2.559.735 KM, objavio je „Jutarnji list“.

Blokadu je, na prijedlog USKOK-a, putem međunarodne pravne pomoći tražio zagrebački Županijski sud.

Dok Zdravko I Mario Mamić, kao i dvojica suokrivljenih istarskih privrednika u aferi izvlačenja više od 10 miliona evra iz Dinama, u Remetincu čekaju konačnu odluku o tome hoće li uz kauciju biti pušteni na slobodu, hrvatske vlasti nastavljaju blokadu njihove imovine.

U Hrvatskoj im je ranije blokirana imovina, mahom nekretnine vrijedne više desetina miliona, a u pretresima im je zaplijenjeno ukupno oko 600.000 evra.

U BiH, kako piše taj list,  blokirana su tri bankovna računa, privatni račun Marija Mamića, poslovni račun njegove firme Sport Servis MM iz Ljubuškog, kao i račun 32-godišnjeg Marka Kravića, odgovorne osobe u pomenutoj firmi.

Saznanja da se na tim računima nalaze značajna sredstva, koja se povezuju sa sumnjivim transakcijama, stigla su od SIPA.

Oni su preko Ureda za sprečavanje pranja novca Hrvatske obavijestili hrvatske istražne organe da Mario Mamić na računu u jednoj poslovnoj banci u BiH ima nešto više od 300.000 evra, koje mu je uplatila njegova tamošnja firma Sport Servis MM.

Ono što je nadležnima bilo sumnjivo je da je Mamićev Sport Servis primao uplate, među ostalim, i od off shore kompanije Rasport Menagement AG iz Švajcarske, jedne od off shore firmi preko kojih je, prema optužbama USKOK-a, izvlačen novac iz Dinama.

Riječ je o firmi koja je navodno posredovala u transferima Eduarda da Silve u Arsenal i dovođenju Marija Mandžukića I njemačkog vratara Georga Kocha u Dinamo.

USKOK tvrdi da nikakvog posredovanja nije bilo, već da su ti transferi samo iskorišteni kao fiktivno pokriće za izvlačenje novca iz Dinama.

Dinamo je Rasport Menagementu isplatio ukupno oko 14 miliona kuna, a istražitelji smatraju da se iza te firme krije upravo Mario Mamić.

Jedan od argumenata za takvu optužbu je i dokument zaplijenjen prilikom pretresa, a iz kojega proizlazi da je sadašnji igrač Real Madrida Mateo Kovačić u junu prošle godine imenovao “Marija Mamića iz Rasport Menagementa kao svog punomoćnika”.

Osim toga, i na računu samog Sport Servisa blokirano je oko 600.000 KM.

Taj je novac nedavno je trebao biti isplaćen na račun Marka Kravića u vidu pozajmica. No, Finansijsko-obavještajna jedinica BiH privremeno je obustavila tu transakciju kao sumnjivu i prije zahtjeva za blokadom iz Hrvatske.

Isto se dogodilo i s računom samog Marka Kravića. SIPA je stopirala je isplatu čak 1,4 miliona KM s tog računa smatrajući tu transakciju spornom i sumnjivom. Radilo se, naime, o sredstvima koja su se na njegov račun slila s računa Sport Servisa MM. I taj je iznos u međuvremenu blokiran.

Ove blokade bankovnih računa bitne su kako bi se osigurala moguća naplata protupravno stečene imovinske koristi na kraju postupka. Međutim, čini se da su istražitelji ovime ujedno došli i do konkretnih dokaza za optužbu da je novac izvučen iz Dinama završio ne samo na računima off shore firmi, nego I da se vratio članovima porodice Mamić.

(Nezavisne.com)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema