Vijesti 25.02.2016.

SIPA: Anonimna krivična prijava protiv više službenika agencije, biće suspendovani

ČITANJE: 2 minute
sipa
Državna agencija za istrage i zaštitu potvrdila je da je zaprimila anonimnu krivičnu prijavu protiv više službenika SIPA i da će preduzeti mjere u vezi s vođenjem diciplinskog postupka i suspenzijom istih.

Prijava je dostavljena Tužilaštvu BiH na upoznavanje i dalje postupanje. A SIPA-i je naređeno provođenje istrage, prenose sarajevski mediji.

Direktor SIPE Perica Stanić na današnjem sastanku sa Zajedničkom komisijom za odbranu i bezbjednost PSBiH kazao je da će u naredna dva dana postupiti u skladu sa zakonom i suspendovati zaposlene protiv kojih je podnesena krivična prijava, a to je potvrdio Šemsudin Mehmedović, član Komisije.

Iz SIPE su i ranije potvrdili, kako naovdi Klix.ba. da je 2. decembra 2015. godine toj agenciji podnesena anonimna prijava protiv Gorana Zubca i nekih drugih osoba te je u skladu sa zakonom proslijeđena Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

-Na današnjem sastanku sa direktorom SIPE bilo je govora i o krivičnim prijavama protiv nekih zaposlenih, gospodin Stanić je obećao da će u naredna dva ili tri dana postupiti u skladu sa zakonom kada je u pitanju suspenzija zaposlenih protiv kojih se vodi istraga- kazao je za Šemsudin Mehmedović.

A Zakon o policijskim službenicima kaže da policijski službenik može da bude privremeno suspendovan sa zadataka i dužnosti koje obavlja ili suspendovan iz policijskog organa ako je protiv njega pokrenut krivični ili disciplinski postupak, i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili prirodu teže povrede službene dužnosti kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi se inače štetilo interesima službe ili internom postupku.

Osim Gorana Zubca krivične prijave između ostalih podnesene su protiv zamjenika i pomoćnika direktora SIPE Đure Kneževića i Jasmina Gogića, načelnika Finansijsko-obavještajnog odjeljenja i predsjednika Komisije za unapređenje policijskih službenika Duška Drljače, načelnika Centra za istraživanje ratnih zločina Ivice Divkovića i šefa Odjeljenja za istragu u Sektoru za istraživanje ratnih zločina i člana Komisije za unapređenje policijskih službenika Maria Kapetanovića.

Na današnjem sastanku naglašen je napredak SIPE u prethodnom periodu, ali je i istaknut problem odlaska jednog dijela rukovodećeg kadra iz SIPE zbog ispunjavanja uslova za starosnu penziju, zbog čega se u skorije vrijeme planira popunjavanje upražnjenih pozicija, kako bi SIPA radila u punom kapacitetu.

(Klix)