Biznis 24.12.2020.

SIR IZ HERCEGOVINE U AZIJI: Mljekara “Pađeni” poslala probnu količinu proizvoda u Singapur

ČITANJE: 1 minuta

Proizvodi Mljekare “Pađeni” iz Bileće uskoro bi se mogli naći na tržištu Singapura, nakon što je u ovu zemlju izvezen probni kontigent sira poznatog hercegovačkog brenda.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH, prethodno je izdalo certifikate potrebne za izvoz sira Mljekare “Pađeni” na singapursko tržište.

– Delegacija azijskih biznismena nedavno je boravila u BiH i izrazila želju da u Singapur izveze sir bilećke mljekare, s namjerom da ga predstavi tamošnjem tržištu. Uzimajuću u obzir značaj otvaranja novih tržišta za zaštitu domaće proizvodnje, aktivno smo radili na izdavanju potrebnih certifikata i uspjeli smo da u Singapur plasiramo sir Mljekare ”Pađeni”. Informisani smo da će isporučene količine sira biti prezentovane u Singapuru, te se nadam da ćemo uskoro biti u prilici da izvezemo i veće količine na ovo tržište, rekao je Srni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

On je podsjetio da je plasman domaćih proizvoda na nova tržišta bila tema nedavnog sastanka sa ambasadorom Malezije u BiH, ističući da uskoro očekuje finalizaciju odgovora na upitnik za izvoz i dolazak malezijskih inspektora u BiH kako bi pokrenuo izvoz mesa i mliječnih proizvoda i na tržište ove zemlje.

(indikator.ba)