Vijesti 17.10.2016.

Škole u Banjaluci (ne)spremno dočekuju zimu: Učionice griju i dječijom toplotom!?

ČITANJE: 3 minute

Loša stolarija, loša usluga Toplane i manjak ogreva problemi su sa kojima se već na početku sezone bore neke banjalučke škole.

Najteža situacija je u OŠ „Vuk Karadžić“ u Boriku. Oko 620 đaka nastavu prati u hladnim učionicama. Ipak, o isključenju sa gradske Toplane ne razmišljaju, jer je u centru grada teško naći alternativu.

– Imamo dosta djece, pa ugriju prostor. Tako nam je skoro svake godine – kaže direktorka Tatjana Vilendečić.

Problem je i loša stolariju i još gore elektroinstalacije, zbog kojih se ne usuđuju da uključe grijalice.

Sa stolarijom kubure i u OŠ „Jovan Cvijić“. Radijatori su vreli, ali sva tolopta „pobjegne“ kroz prozore, žali se direktorka Milkica Nikić.

U drugim osnovnim i srednjim školama, priključenim na Toplanu, ne žale se na uslugu, ali su im problem papreni računi. Tako u Katoličkoj gimnaziji grijanje plaćaju od 3.000 do 5.000 KM mjesečno, iako su ugradili kalorimetar, a škola, izgrađena u doba Austrougarske i temeljno renovirana prije nekoliko godina, ima odličnu izolaciju i stolariju.

U OŠ „Dositej Obradović“, koja ima svoju kotlovnicu na ugalj, đaci su zadovoljni, ali se bune komšije, kojima smeta dim. U OŠ „Sveti Sava“ i „Zmaj Jova Jovanović“, te u većini prigradskih škola, nemaju problema sa komšilukom, ali imaju sa nabavkom uglja. U OŠ „Stanko Rakita“ u Vrbanji nabavili su 30 tona uglja, što je dovoljno tek za pola sezone.

– Mjesečno za materijalne troškove dobjemo oko 3.000 KM, pa kao dobri domaćini cijele godine štedimo za ogrev – kaže direktor škole Milenko Dujaković.

U OŠ „Desanka Maksimović“ u Dragočaju nabavili su drvo i ugalj za prvo polugodište, što ih je koštalo oko 6.000 KM. Direktor kaže da ne može garantovati šta će biti u drugom polugodištu.

U Poljoprivrednoj, Ekonomskoj i Medicinskoj školi, te u Gimnaziji, učionice su tople, ali u najvećoj srednjoj školi, Tehničkoj, kroz učionice duva zbog dotrajale stolarije i krova.

U Tehnološkoj školi tople su učionice, ali je zbog problema sa cijevima hladno u laboratoriji. U školi se zbog toga ne brinu mnogo jer, kažu, đaci ionako rijetko zalaze u laboratoriju.

Peći u učionicama

U 26 područnih škola u selima u učionicama se loži vatra u pećima. Direktori škola tvrde da su drva za ogrev obezbjeđena, na osnovu dogovora Ministarstva prosvjete RS sa Šumama RS.

Isključeni sa Toplane

Ugostiteljska škola se prije pet godina isključila sa Toplane, zbog lošeg grijanja.

– Sada imamo svoju kotlovnicu, sigurnije je, jeftinije i tako toplo da djeca nastavu prate u kratkim rukavima – kaže direktor škole Boris Spasojević.

Mišljenović: Dugovi za ugalj

– Škole koje u svojim kotlovnicama lože ugalj imaju problem sa dobavljačima koji su prošli na tenderima, ali zbog dugova iz prošle sezone odustaju od isporuke ogreva – kaže Dušan Mišljenović, predsednik Aktiva direktora banjalučkih osnovnih škola.

Poručuje da uprkos kašnjenju „škola nikad nikom nije ostala dužna”.

(EuroBlic)