Politika 13.09.2015.

Škoti ponovo na referendum?

ČITANJE: 1 minuta
skoti

Škotski nacionalisti predložiće održavanje novog referenduma o nezavisnosti od Velike Britanije, izjavila je premijer Škotske Nikola Sturdžon.

Ona je navela da bi njena Škotska nacionalna partija /SNP/ trebalo da objavi vremenski rok za održavanje referenduma u svom manifestu koji će biti objavljen prije regionalnih izbora zakazanih za narednu godinu.

– U našem manifestu biće navedene okolnosti pod kojima bi bilo odgovarajuće da bude organizovan drugi referendum i vremenski rok za njegovo održavanje –  rekla je Sturdžonova.

Program SNP-a bi trebalo da bude predstavljen javnosti na godišnjoj konferenciji stranke, zakazanoj za oktobar.

SNP je na izborima u maju osvojio 56 od ukupno 59 mjesta u škotskom parlamentu, ali je na referendumu, održanom u septembru prošle godine, 55 odsto Škota glasalo protiv nezavisnosti, dok je 45 odsto bilo za.

Sturdžonova je istakla da je na građanima Škotske da odluče da li će glasati za manifest njene stranke, kao i da bi novi referendum mogao da bude održan za “pet do deset godina”.

Najnovija anketa Instituta “Ipsos” pokazuje da bi, u slučaju da se referendum održi sada, 55 odsto glasača podržalo nezavisnost.

– Nimalo me ne iznenađuje što je podrška nezavisnosti porasla tokom proteklih godinu dana – istakla je Sturdžonova.

(Agencije)