Skrivena opcija u Ajfonu prati svaki vaš korak

iphone-6

Većina nas vjerovatno ima aktivirano bilježenje čestih lokacija, a možda ste Eplu i dali da koristi te podatke. Međutim, isto tako jednostavno to možete i da isključite.

Uz afere s prisluškivanjem danas nas i ne čudi da naši uređaji mogu da znaju gdje se nalazimo, ali vjerovatno mali broj ljudi zna za opciju u Eplovim telefonima koja bilježi i snima svaku lokaciju na koju ste došli i sa koje ste otišli.

Vaš telefon automatski pretpostavlja gde vam je dom i gdje radite, u zavisnosti od količine vremena koje provodite na tim lokacijama.

Iz Epla uvjeravaju da se ti podaci čuvaju samo na našim uređajima, osim ako nismo uključili opciju da želimo da poboljšamo njihove karte. U tom slučaju oni anonimno čuvaju privatne podatke. Međutim, ti se podaci mogu predati sudu uz sudski poziv u kaznenim i građanskim parnicama, poput na primjer razvoda braka, piše CBS.

Borci za zaštitu privatnost upozoravaju da ovakvo prikupljanje podataka ima potencijal za zloupotrebe, a kao glavni problem navode činjenicu da su ti podaci skriveni u telefonu. Upozorava se da bi ovakve podatke mogli da koriste nasilni partneri, policajci u istragama, ali recimo i vaš šef ako se radi o službenom telefonu.

Srećom postoji lijek i za ovo, a te česte lokacije možete isključiti ako:

Kliknete na Postavke (Settings)

Odaberete Privatnost (Privacy)

Odaberete Lokacijske usluge (Location Services)

Spustite se na dno do Usluga sistema (System services)

Kliknite na Česte lokacije (Frequent Locations) kako bi vidjeli listu svih zabilježenih lokacija.

Ovdje ga možete isključiti, a na dnu je opcija i da obrišete istoriju vaših lokacija.

(24sata.hr)

Motociklista povrijeđen u sudaru kod Prnjavora

Motociklista R.M. povrijeđen je u saobraćajoj nezgodi na magistralnom putu Prnjavor-Klašnice, u mjestu Ratkovac. U nezgodi su učestvovali povrijeđeni motociklista, koji je vozio Suzuki, i R.M. koji je upravljao teretnim vozilom mercedes. Nezvanično saznajemo da je povrijeđen Ratko Malešević (20), dok je teretnim vozilom upravljao Darko Podgorac (42). Uviđaj na licu mjesta saobraćajne nezgode izvršili

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.