Magazin 08.04.2022.

Skulptura balerine vrijedna 25 miliona dolara izložena u Mostaru

ČITANJE: 1 minuta

Na Mostarskom sajmu izložena je svjetski poznata skulptura balerine francuskog umjetnika Ed-gara Degasa vrijedna 25 miliona dolara, a uz nju su izložene umjetnine vrijedne oko 200 miliona KM u vla-sništvu predsjednika “M.T. Abraham” grupacije Amira Grosa Kabirija.

Iako je fotografisanje umjetnina strogo zabranjeno, brojni gosti su uživali u poznatim umjetničkim djelima, a posebnu pažnju svakako je plijenila i brojne komen-tare publike izazvala upravo skulptura balerine koja je jedina izložena za života Edgara Degasa, jednog od naj-poznatijih francuskih i evropskih impresionista.

On je bio opčinjen balerinama i poznat je po djelima balerina, a skulptura koja je izložena u Mostaru je prilikom prve izložbe, za vrijeme umjetničkog života iza-zvala pravu revoluciju u umjetnosti.

Degas je uradio skulpturu četrnaestogodišnje dje-vojčice i obukao joj pravu haljinu i periku od prave ko-se te cipelice za balerine, što je šokirao kritiku toga vremena, jer, kako navode istoričari umjetnosti, to je tada shvaćeno vulgarnim i neukusnim.

U to vrijeme su, kao se navodi, njeno naturalističko li-ce nazivali svakakvim imenima, dok je bilo onih koji su se divili takvoj gracioznosti i načinu na koji je prikazao djevojčicu koja upravo postaje žena. Balerina Edgara Degasa, koja je izložena u Mostaru, bila je izložena u respektabilnim umjetničkim galerijama širom svijeta, a njena tržišna vrijednost, s obzirom na to da je riječ o originalnom odlivku, procjenjuje se na oko 25 miliona dolara.

J.U.